Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-06-11/guvernul-a-aprobat-ratificarea-acordului-privind-constituirea-centrului-pentru-excelentza-in-finantz-35315.html
Data: Jun 11, 2014 (17:43)

Guvernul a aprobat ratificarea Acordului privind constituirea Centrului pentru Excelenţă în Finanţe

Centrul pentru Excelență în Finanțe (CEF) va fi deschis la Ljubljana și își propune să ofere asistenţă în procesul de reformare a finanțelor publice și reglementare bancară țărilor din sud-estul Europei.
 
Totodată, va spori substanțial oportunitățile de finanțare a proiectelor și programelor CEF și va accelera schimbul de experiență și atragere a experților regionali și internaționali.
 
Acordul va consolida cadrul juridic existent între statele membre și va avea impact pozitiv asupra întăririi relațiilor multilaterale în diverse domenii și preluare a experienței, în scopul ajustării managementului finanțelor publice al Republicii Moldova la standardele internaționale.
 
Acordul privind constituirea Centrului pentru Excelență în Finanțe a fost semnat la 11 decembrie 2013, la Ljubljana.
 
CEF a fost înființat în ianuarie 2001 de către Guvernul sloven, cu suportul Băncii Mondiale și FMI în scopul oferirii asistenței în procesul de reformare a finanțelor publice în țările din sud-estul Europei. Republica Moldova a devenit membru CEF în anul 2003, alături de România și Bulgaria. Țara noastră a beneficiat până în prezent, cu titlu gratuit, de expertiză, asistență și instruire necesară în domeniul menționat.Membrii CEF sunt Ministerele de Finanţe şi Băncile Centrale din Moldova, Albania, Bosnia-Hertzegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Muntenegro, România, Serbia şi Slovenia, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.