Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.06.2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă în debutul ședinței Guvernului, din 11 iunie 2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă în debutul ședinței Guvernului, din 11 iunie 2014

„Sâmbătă vom marca Ziua Mondială a Donatorului de Sânge și vreau să vă îndemn, ca și în alți ani, să mergem în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, începând cu ora 9.00 să donăm, astfel transmițând împreună un mesaj de compasiune şi susţinere! Avem nevoie de astfel de mesaje să le transmitem în societate!

Al doilea subiect, puțin mai amplu, ține de faptul că ieri, împreună cu vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, am participat la inaugurarea Forumului Economic Vienez, la care participă și astăzi, și mâine reprezentanţii din peste 20 de ţări. În primul rând, vreau să adresez mulțumiri colegilor de la Ministerul Economiei și celorlalți care s-au ocupat de pregărirea acestui for – un for prestigios - și, în al doilea rând, vreau să menționez un subiect care ține de mediul de afaceri atât pentru investitorii locali, cât și pentru cei din străinătate, pornind de la ideea că fără investiții noi nu vom avea o creștere sustenabilă, nu vom avea locuri de muncă, nu vom avea un potențial de export și nu vom avea o imagine mult mai bună a țării noastre. În acest context, vreau să zic că noi, cu toții, am pornit de la ideea și Foaia de Parcurs, dar și alte acțiuni că scopul nostru este să eliminăm constrângerile și să ușurăm viața antreprenorilor. Și nu invers –să nu o complicăm. Și astăzi, ceea ce trebuie noi să facem e să diminuăm gradual povara pe care o suportă antreprenorii noștri.

Pe acest motiv, vreau să vă sugerez să medităm și nu doar să medităm, dar să întreprindem și acțiuni. Astfel, atunci când se mai iau decizii pentru o nouă reglementare, instituția care o stabilește şi propune și mecanismul de reajustare a bazei normative, deci o nouă reglementare să se întâmple concomitent cu eliminarea altor două reglementări vechi şi depăşite, și inutile, după principiul „plus unu, minus doi”, și la fel dacă  o reglementare nouă vine să înlocuiască doar una veche, atunci să fie propus un mecanism de reducere a costurilor cu cel puţin 20 la sută. Astfel de abordări nu ar fi pentru prima dată în lume, mai multe Guverne se conduc de astfel de abordări și efectele sunt foarte pozitive.
Potrivit unor estimări, în prezent avem peste 10 mii de reglementări cu impact asupra mediului de afaceri.  Numărul acestora riscă să fie în continuă creştere. Din păcate, instituţiile noastre deseori uită să elimine reglementările vechi, inutile şi depăşite de timp.

Pe acest motiv, discuții pe acest subiect deja au fost cu dl ministru Lazăr, cu colegii de la minister, există un Grup de lucru pentru reglementarea activității de întreprinzător și am să rog ca acest Grup de lucru să examineze fiecare proiect de act normativ cu impact asupra mediului de afaceri și din această perspectivă.

În curând, vom avea și un proiect de  Hotărâre a Guvernului care va descrie acest mecanism mult mai detaliat și va fi distribuit spre avizare. Vă rog frumos, instituțiile care îl va analiza să îl avizeze și rapid, și pe potriva obiectivului.”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus