Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.06.2014

Valeriu Lazăr: Localitățile rurale trebuie să se dezvolte mai repede decât capitala pentru a elimina disparitățile în dezvoltarea regiunilor

Valeriu Lazăr: Localitățile rurale trebuie să se dezvolte mai repede decât capitala pentru a elimina disparitățile în dezvoltarea regiunilor

Cinci mese rotunde în regiunile de dezvoltare s-au desfășurat astăzi în contextul Moldova Business Week, cu participarea membrilor Guvernului, autorităților publice centrale și locale, reprezentanți ai businessului și partenerilor de dezvoltare.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat, în cadrul mesei rotunde desfășurate la Cahul, în Regiunea de dezvoltare Sud, că regiunile trebuie să se dezvolte acum mult mai repede decât principalele orașe din țară pentru a depăși disparitățile în dezvoltare. Astfel, vor fi asigurate condițiile de dezvoltare economică și condițiile decente de viață pentru toți cetățenii țării.

Una din principalele preocupări ale Guvernului este, în acest moment, capacitatea de asimilare a fondurilor europene si a celor de dezvoltare, care acum trebuie fortificată la nivelul autorităților publice locale și a mediului de afaceri. În acest sens, Ministerul Economiei a lansat anul trecut platforma de comunicare interinstituțională, cu participarea instituțiilor de dezvoltare la nivel central și local, printre care Organizația pentru Dezvoltarea IMM (ODIMM), Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor (MIEPO), Fondul și Agenția de Eficiență Energetică, incubatoarele de afaceri, etc.

În cadrul meselor rotunde, reprezentanții ODIMM, MIEPO și Agențiile de dezvoltare regionale au prezentat programele de susținere pentru autorități publice locale și mediul de afaceri, după care au răspuns la întrebările celor prezenți. Au fost puse în discuție prioritățile de dezvoltare ale Regiunilor de dezvoltare. Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a subliniat că așteptările față de Regiunea de dezvoltare sud sunt foarte mari, urmând să devină un important pol de creștere în zona de sud. Obiectele balneare, peisajistice, ieșirea la Dunăre, oferă oportunități care nu sunt încă pe deplin utilizate, iar dezvoltarea acestora va crea noi locuri de muncă.

Potrivit Ministerului Economiei, s-au discutat beneficiile Acordului de comerț liber aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană și programele de susținere pentru agenții economici în implementarea documentului.

Mesele rotunde se desfășoară în cadrul Moldova Business Week la Cahul, Coșnița (raionul Dubăsari), Bălți, Hâncești și Vulcănești. Reamintim că marți, MBW va continua cu Forumul economic vienez, culminând cu Conferința investițională cu participarea președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.


cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus