Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.06.2014

Consultări ordinare interministeriale moldo-ruse la nivel de viceminiştri

Consultări ordinare interministeriale moldo-ruse la nivel de viceminiştri

Astăzi, 9 iunie 2014, la Chişinău a avut loc o rundă ordinară de consultări interministeriale moldo-ruse la nivel de viceminiştri. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, iar cea a Federaţiei Ruse de secretarul de Stat, viceministrul Afacerilor Externe, Grigorii Karasin.

În cadrul consultărilor a fost examinat stadiul actual al relaţiilor moldo-ruse şi perspectivele colaborării bilaterale în domeniile de interes reciproc. Părţile au subliniat importanţa menţinerii în continuare a dialogului politic şi a dinamicii pozitive a contactelor interministeriale.

Oficialii au abordat şi aspecte ale cooperării comercial-economice moldo-ruse, partea moldovenească pledând pentru ridicarea tuturor barierelor tehnice şi reluarea exporturilor producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa rusă.

Părţile au discutat şi unele aspecte legate de semnarea Acordului de Asociere RM-UE. Cei doi viceminiştri au remarcat importanţa examinării la nivel de experţi a prevederilor Acordului privind crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător între RM şi UE, în vederea depăşirii divergenţelor existente, cea de-a doua rundă de consultări fiind preconizată pentru 10-11 iunie curent, la Chişinău. În context, viceministrul Valeriu Chiveri a reiterat că prevederile Acordului de Asociere RM-UE nu sunt în contradicţie cu cele ale acordurilor semnate anterior cu Federaţia Rusă.

Potrivit MAEIE, a fost efectuat un schimb de opinii privind cooperarea bilaterală în domeniul umanitar, în special, problema migraţiei. Partea moldovenească s-a pronunţat pentru urgentarea finalizării negocierilor pe marginea mai multor acorduri bilaterale ce reglementează interacţiunea celor două ţări în domeniul dat.

Un subiect aparte al consultărilor l-a constituit ultimele evoluţii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. În context, a fost abordată problema retragerii forţelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova.

În cadrul vizitei, oficialul rus a fost primit de către prim-ministrul Iurie Leancă şi viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus