Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-06-09/chi-inaul-va-men-ine-rela-iile-economice-cu-rusia-i-dupa-semnarea-acordului-de-asociere-cu-ue-35273.html
Data: Jun 9, 2014 (16:19)

Chișinăul va menține relațiile economice cu Rusia și după semnarea Acordului de asociere cu UE

Chișinăul este interesat în menținerea cooperării comercial-economice cu Rusia și după ce, la 27 iunie, va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană (UE), a declarat luni vicepremierul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr. Declarația a fost făcută în contextul întrevederii din 10 iunie, de la Chișinău, a reprezentanților Ministerelor Economiei ai celor două țări, menită să ''neutralizeze urmările negative ale Acordului cu UE pentru relațiile moldo-ruse'', informează ITAR-TASS.

'Nu există alte cai decât dialogul. Este dreptul colegilor noștri ruși de a pune întrebări, le fel cum are acest drept fiecare țară cu care Republica Moldova are un regim preferențial', a subliniat Lazăr.

Vicepremierul moldovean a declarat că Republica Moldova înțelege temerile Moscovei, conform cărora, după semnarea Acordului de asociere cu UE, prin Republica Moldova în Rusia vor intra mărfuri ieftine din alte țări. 'Nu vrem să ne compromitem și suntem gata să întărim măsurile de control', a spus Lazăr, subliniind că pentru economia Republicii Moldova important este nu să reexporte mărfuri străine, ci să-și exporte propriile produse pe piața mondială.

'Am declarat nu o dată că semnarea de către Republica Moldova a Acordului cu UE va duce la o anumită schimbare a regimului comercial între țările noastre, fapt ce ar putea afecta negativ volumul comercial', a declarat pentru ITAR-TASS ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametșin. El a precizat că această problemă se va afla în centrul discuțiilor în timpul vizitei la Chișinău a ministrului-adjunct al afacerilor externe rus Grigori Karasin, vizită care începe luni, scrie Agerpres.