Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.06.2014

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu vice-președintele SUA, Joseph Biden

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu vice-președintele SUA, Joseph Biden

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a avut o întrevedere astăzi, 7 iunie a.c. cu vice-președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joseph Biden. Înâlnirea s-a desfășurat la Kiev, unde cei doi oficiali au participat la ceremonia de învestitură a președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko.

În cadrul întrevederii a fost făcut un schimb de păreri despre situația regională, inclusiv cea din Republica Moldova, și au fost discutate proiectele comune de pe agenda bilaterală.

Președintele Timofti i-a mulțumit vice-președintelui american pentru sprijinul constant și consistent pe care Statele Unite ale Americii îl acordă țării noastre. Șeful statului a arătat că proiectele finanțate de SUA, de susținere a democrației și de infrastructură, sunt extrem de apreciate în Republica Moldova.

În ceea ce privește cursul de integrare europeană, Nicolae Timofti a subliniat că Republica Moldova rămâne ferm angajată în acest proces, urmând să semneze, la sfârșitul lunii curente, Acordul de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb, cu Uniunea Europeană. Nicolae Timofti a spus că autoritățile de la Chișinău vor continua să acorde prioritate domeniului justiției, combaterii corupției și îmbunătățirii climatului investițional și de afaceri, necesar păstrării tendințelor de creștere economică.
Vice-președintele american, Joseph Biden, a declarat că Statele Unite încurajează Republica Moldova să continue politica de integrare europeană care, a spus Domnia sa, va aduce țării noastre stabilitate și va crea condiții de creștere economică. Oficialul american a anunțat despre suplimentarea cu 8 milioane de dolari a fondurilor oferite Republicii Moldova de către Statele Unite, care ar urma să fie folosiți în scop de mediatizare a cauzei pro-europene.

În același timp, Joseph Biden a spus că autoritățile de la Chișinău ar trebui să întreprindă acțiuni concrete de consolidare a instituțiilor publice și în special să combată corupția. Oficialul american a dat asigurări că Statele Unite vor acorda toată asistența necesară Republicii Moldova pentru ca să se înregistreze rezultate în aceste privințe.

Vice-președintele american a spus că este încrezător că cetățenii Republicii Moldova vor putea să își atingă obiectivele pe care le au în față în prezent. „Aveți oameni capabili, care vor să muncească”, a spus Joseph Biden, amintind discuțiile pe care le-a purtat cu tineri moldoveni în timpul vizitei sale oficiale în țara noastră, în 2011.

Președintele Timofti a apreciat acea vizită ca pe una memorabilă și l-a invitat pe Joseph Biden să viziteze din nou țara noastră, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus