Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-06-06/fondul-pentru-eficientza-energetica-lanseaza-inca-doua-apeluri-de-propuneri-de-proiecte-in-sectorul--35253.html
Data: Jun 6, 2014 (17:10)

Fondul pentru Eficienţă Energetică lansează încă două Apeluri de propuneri de proiecte în sectorul public şi privat

Lansarea a două Apeluri de propuneri de proiecte, unul pentru sectorul privat şi altul pentru finanţarea proiectelor care prevăd eficientizarea sistemelor de iluminat public a fost aprobată la şedinţa Consiliului de Administrare al Fondului pentru Eficiență Energetică, desfăşurată la 5 iunie curent. Şedinţa a fost prezidată de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.
 
Apelul de propuneri de proiecte nr. 4 este destinat beneficiarilor din sectorul privat, entităţilor juridice, angajate în activităţi economice, ce constau în producerea şi furnizarea de bunuri şi servicii, indiferent de forma juridică de organizare. Suma alocată pentru acest Apel constituie 50 mln. lei, dintre care 30 mln. sub formă de garanţii financiare, iar 20 mln. granturi. Condiţiile de finanţare sunt similare Apelului de propuneri de proiecte nr.2. Valoarea suportului financiar oferit de Fondul pentru Eficienţă energetică pentru un proiect variază de la 300 mii lei până la 5 mln. lei, fără TVA. Un solicitant poate depune cel mult două propuneri de proiecte în cadrul acestui Apel. Contribuţia beneficiarilor reprezintă cel puţin 30% din costul total al proiectului.
 
Lista măsurilor eligibile cumulează măsurile de eficienţă energetică şi valorificare a surselor de energie regenerabilă, precum măsuri de anvelopare a clădirilor, de eficientizare a sistemelor de încălzire şi ventilaţie, instalarea colectoarelor solare şi a pompelor termice geotermale ş.a.
 
În ceea ce priveşte Apelul de propuneri de proiecte nr. 5, acesta este adresat reprezentanţilor autorizaţi ai obiectivelor de menire socială, aflate în proprietate publică centrală şi locală de toate nivelele. Lista măsurilor eligibile cumulează măsurile de eficienţă energetică aferente sisitemelor de iluminat public, care sunt funcţionale sau parţial funcţionale.
 
Suma alocată pentru acest Apel este de 50 mln. lei sub formă de granturi, contribuţia beneficiarilor fiind de cel puţin  25% din costul total al proiectului. Valoarea suportului financiar oferit de către Fond pentru un proiect variază de la 200 mii lei până la 5 mln. lei fără TVA. Un solicitant poate depune cel mult două propuneri de proiecte în cadrul acestui Apel.  
 
Potrivit Ministerului Economiei, bugetul Fondului pentru Eficienţă Energetică pentru anul curent prevede valorificarea sumei de 450 mln. lei., allocate pentru cele patru Apeluri lansate pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică şi surse de energie regenerabile din sectoarele public şi privat pe întreg teritoriul ţării.