Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
05.06.2014

Iurie Leancă a inspectat câteva muzee din centrul capitalei

Iurie Leancă a inspectat câteva muzee din centrul capitalei

Prim-ministrul Iurie Leancă, însoțit de ministrul Culturii, Monica Babuc, a vizitat Muzeul Național de Artă și cel de Istorie.  Inițial, ofcialii au mers la Muzeul Național de Artă, care se află în proces de reconstrucție din 2004. Potrivit directorului instituției, Tudor Zbârnea, pentru renovarea totală a muzeului este nevoie de 36 de mil. lei, iar în aproape zece ani s-au alocat circa 11 milioane.

În acest sens, Monica Babuc a precizat că în acest an Ministerul Culturii a oferit 4 mil. lei, însă pentru finalizarea lucrărilor de restaurare a edificiilor ar mai trebui 22 de milioane.

După ce a inspectat edificiile și depozitele în care se păstrează opere de artă naționale și internaționale, Premierul Iurie Leancă a menționat că va încerca împreună cu Ministerul Culturii să identifice banii necesari pentru ca acest monument de arhitectură să fie restaurat. La final, șeful Executivului a lăsat un mesaj de felicitare în cartea pentru oaspeți.

Tot astăzi, Iurie Leancă a vizitat și Muzeul Național de Istorie, unde, de asemenea ar fi nevoie de investiții pentru repararea acoperișului, dar și reconstrucția edificiului Muzeului victimelor deportărilor și represiunilor politice. În context, membrii Cabinetului de miniștri, au aprobat ieri, alocarea din Fondul de rezervă a 54 de mii de lei pentru publicarea a două volume dedicate deportărilor în masă din RSS Moldovenească, la inițiativa Serviciului de Stat de Arhivă. În total, pentru apariția celor două cărți se vor cheltui 123.600 de lei, pentru 200 de exemplare, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus