Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.06.2014

Ministrul Natalia Gherman a participat la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai Iniţiativei Central Europene, Viena

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a participat astăzi, 3 iunie 2014, la Viena, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai Iniţiativei Central Europene (ICE), care s-a desfăşurat sub genericul „Noi provocări pentru ICE”.

Reuniunea din acest an a oferit prilejul marcării aniversării a 25 ani de la fondarea Iniţiativei, participanţii apreciind rolul important al ICE în promovarea stabilităţii, prosperităţii şi coeziunii între statele membre, precum şi a cooperării regionale pentru integrarea europeană.

Securitatea energetică în spaţiul economic al ICE a constituit un subiect de importanţă majoră abordat de miniştrii de Externe reuniţi la Viena, inclusiv în contextul prezentării rezultatelor Grupului de Reflecţie de Nivel Înalt al Comunităţii Energetice. Diversificarea surselor de energie, în special prin dezvoltarea infrastructurii de energie şi a interconexiunilor dintre membrii Comunităţii Energetice, a fost evidenţiată drept o prioritate a cooperării dintre statele europene în acest domeniu.

În alocuţiunile lor, miniştrii ICE au salutat progresele înregistrate de Republica Moldova în relaţiile cu UE şi au exprimat sprijinul deplin pentru semnarea Acordului de Asociere RM-UE, preconizată pentru 27 iunie 2014. De asemenea, miniştrii au felicitat R. Moldova pentru obţinerea regimului liberalizat de vize cu UE, care a intrat în vigoare la 28 aprilie 2014 şi care reprezintă un pas important pe calea integrării europene a statului nostru.

Potrivit MAEIE, la final a fost adoptată o Declaraţie comună în care au fost reflectate concluziile reuniunii ministeriale.

În marja reuniunii, şefa diplomaţiei de la Chişinău a efectuat un schimb de opinii privind relaţiile bilaterale şi situaţia regională cu omologii din Croaţia, Vesna Pusić, Slovacia, Miroslav Lajčák, şi Slovenia, Karl Erjavec. În cadrul discuţiei cu comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Stefan Füle, au fost abordate obiectivele Conferinței Internaționale a Investitorilor Moldova-UE, care va avea loc pe 12 iunie curent, la Chişinău.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus