Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.06.2014

La Chişinău se va desfăşura săptămîna "Moldova Business Week"

La Chişinău se va desfăşura săptămîna

La iniţiativa Ministerului Economiei, Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului va organiza în perioada 5-12 iunie la Chişinău săptămîna "Moldova Business Week".

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a declarat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă, că "Moldova Business Week" este cel mai mare eveniment al anului 2014 în domeniul dezvoltării afacerilor şi are drept scop promovarea potenţialului de export şi de atragere a investiţiilor în Republica Moldova. Manifestarea va întruni reprezentanţi de nivel înalt ai Uniunii Europene, Austriei, Bulgariei, Turciei, R. Moldova, precum şi a mai multor instituţii europene.

Cu referire la agenda evenimentului viceprim-ministrul a accentuat desfăşurarea pe 5 iunie a Forului exportatorilor din Moldova, care are drept obiectiv constituirea unui dialog public-privat eficient pentru dezvoltarea potenţialului de export al ţării şi facilitarea activităţilor de comerţ exterior. Evenimentul va întruni cei mai mari exportatori din Republica Moldova, instituţii de stat relevante şi asociaţii de business.

Valeriu Lazăr a mai menţionat că pe 6 iunie va avea loc sesiunea a II-a platformei de dialog "Economic Diplomatic Club" şi prezentarea conceptului participării Republicii Moldova la World Expo Milano 2015 şi expunerea machetei pavilionului naţional al ţării noastre. De asemenea, pe 9 iunie vor fi organizate mai multe seminare paralele în regiunile de dezvoltare Nord, Centru, Sud şi UTA Găgăuzia. Obiectivul principal al acestora este de a stabili necesităţile concrete de investiţii şi de a trasa perspectivele de atragere a investiţiilor în regiuni.

Prezent la conferinţa de presă, Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, a remarcat că pe 12 iunie va avea loc Conferinţa Internaţională a Investitorilor Moldova-UE, organizată cu prilejul vizitei la Chişinău a Preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso. În această zi vor fi semnate patru Acorduri privind suportul financiar suplimentar acordat de UE Republicii Moldova. Este vorba de 21 de mln de euro - pentru liberalizarea vizelor, 10 mln de euro - pentru sectorul energetic, 9,46 mln de euro - pentru domeniul energie şi biomasă şi 13 mln de euro - pentru dezvoltarea zonelor rurale.

Oficialul european a mai accentuat importanţa pentru ţara noastră a semnării pe 27 iunie curent la Bruxelles a Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE şi Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE, informează Moldpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus