Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.06.2014

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu reprezentanţii Grupului Visegrád

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu reprezentanţii Grupului Visegrád

Din delegația Grupului  Visegrád au făcut parte directorul Executiv al Fondului Internațional Visegrád, Karla Wursterová, și ambasadorii din statele V4: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.

În cadrul discuţiilor, Premierul a menționat că relaţiile cu Grupul de la Visegrád
sunt tot mai dinamice şi consistente, exprimând mulțumiri pentru sprijinul esenţial pe care îl oferă aceste state Republicii Moldova în procesul de realizare a reformelor, precum şi în dezvoltarea dialogului politic cu Uniunea Europeană.
 
Reprezentanţii Grupului V4 au felicitat Republica Moldova pentru liberalizarea regimului de vize în spaţiul european şi au reiterat sprijinul oferit procesului de integrare europeană  a ţării noastre.
 
În context, Iurie Leancă a mulțumit pentru susţinerea din partea Grupului V4, atunci când, la 20 martie a.c., Consiliul European a decis avansarea semnării Acordului de Asociere şi DCFTA pentru luna iunie curent.
 
Oficialii au subliniat importanţa de a promova pe parcursul anului curent o agendă proactivă cu partenerii V4 și necesitatea demarării unor proiecte strategice în diverse domenii pe termen lung cu cele patru state.
 
De asemenea, Iurie Leancă a precizat că Republica Moldova este interesată în experienţa ţărilor V4 la capitolul informării cetăţenilor cu privire la beneficiile aderării la UE.
 
Grupul de la Visegrád a fost fondat în 1991, când cele patru țări au semnat o Declarație Comună prin care își asigurau sprijin reciproc în vederea integrării politice și economice în Uniunea Europeană. În perioada 1 iulie 2013 - 30 iunie 2014 preşedinţia prin rotaţie a Grupului V4 este deţinută de Ungaria, iar începând cu 1 iulie a. c. va fi preluată de  Republica Slovacă, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus