Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.06.2014

Polonia va continua să sprijine plenar parcursul european al Republicii Moldova

 Polonia va continua să sprijine plenar parcursul european al Republicii Moldova

Aflat în Polonia pentru a participa, alături de alți înalți oficiali străini, la manifestările solemne dedicate aniversării a 25 de ani de la organizarea primelor alegeri libere, Igor Corman s-a întâlnit astăzi cu mareșalii Sejm-ului și Senatului, Ewa Kopacz și Bogdan Borusewicz.

În cadrul întrevederilor au fost abordate subiecte ce țin de relațiile bilaterale, situația internă și contextul regional, agenda UE a țării noastre, dar și modalitățile în care Polonia poate sprijini în continuare Republica Moldova în parcursul său european, după semnarea Acordului de Asociere pe 27 iunie, la Bruxelles.

Igor Corman s-a declarat onorat să fie alături de poporul polonez la aceste eveniment foarte important.  „Tot ceea ce s-a întâmplat în Polonia în anul 1989 și tot ceea ce a urmat reprezintă un exemplu de inspirație pentru poporul moldovenesc”, a declarat șeful Legislativului.

Președintele Parlamentului a mulțumit autorităților din Polonia pentru suportul acordat țării noastre în apropierea de Uniunea Europeană, inclusiv pentru decizia recentă de a acorda Republicii Moldova un credit de 100 de mln de euro pentru dezvoltarea agriculturii.

Igor Corman a menționat că succesele obținute de țara noastră în relația cu UE nu ar fi fost posibile fără sprijinul partenerilor europeni, iar Polonia a jucat un rol foarte important în acest sens. „Cuvântul solidaritate este special în Polonia, iar poporul polonez a dat dovadă de solidaritate și față de Republica Moldova”, a relevat Igor Corman.

Șeful Legislativului a reiterat determinarea fermă a autorităților de la Chișinău de a semna Acordul de Asociere la UE pe 27 iunie, la Bruxelles și de a-l ratifica până la finele sesiunii de primăvară a Parlamentului. „Ne-am bucura ca și statele membre ale Uniunii Europene să facă același lucru, în semn de solidaritate și sprijin”, a menționat Președintele Parlamentului. Mareșalii Sejm-ului și Senatului au dat asigurări că vor acorda o atenție prioritară ratificării Acordului.

Referindu-se la nivelul cooperării dintre cele două țări, părțile au menționat că intensitatea relațiilor moldo-polone este în continuă dezvoltare și au subliniat importanța fortificării colaborării economice. În context, Mareșalul Senatului Poloniei, Bogdan Borusewicz a anunțat că, la mijlocul lunii curente, va participa la un forum economic la Bălți. Interlocutorii au mai vorbit despre cooperarea la nivelul autorităților locale și a universităților din cele două țări.

Tot astăzi, Igor Corman a avut o întrevedere cu Andrzej Halicki, Co-președintele Adunării Parlamentare moldo-polone, cu care a discutat despre următoarea Reuniune a Adunării Parlamentare a Republicii Polone și a Republicii Moldova, care va avea loc în perioada 17-19 septembrie, la Cracovia.

La rândul lor, oficialii polonezi au declarat că Republica Moldova se bucură de simpatia autorităților din Polonia, care va continua să sprijine pe deplin parcursul european al țării noastre. „Polonia este prietena Republicii Moldova și în timpurile grele, puteți miza pe deplin pe noi”, a menționat Mareșalul Sejm-ului polonez, felicitând cetățenii moldoveni pentru obținerea dreptului de a călători liber în UE. Ewa Kopacz a anunțat că va vizita Republica Moldova în toamna anului curent, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus