Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.06.2014

Valeriu Lazăr: în contextul actual, cu multe oportunități, dar și provocări, este important să ne întrecem în a oferi soluții în beneficiul producătorilor, și nu în declarații tari

Valeriu Lazăr: în contextul actual, cu multe oportunități, dar și provocări, este important să ne întrecem în a oferi soluții în beneficiul producătorilor, și nu în declarații tari

În contextul pregătirii agendei de implementare a Acordului de comerț liber aprofundat și cuprinzător cu UE, Ministerul Economiei a continuat seria de întâlniri cu producătorii autohtoni în vederea informării acestora cu prevederile noului regim comercial și reformele pieței interne, ce urmează a fi implementate.

În cadrul ședinței de astăzi, la Ministerul Economiei s-au reunit asociațiile de producători din domeniul agro-alimentar, care au pus în discuție politica tarifară la import, mecanismele de gestionare a cotelor la exportul produselor alimentare în UE, certificarea producției la export, oportunitățile și riscurile cu care se pot confrunta producătorii.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a informat că Acordul de comerț liber aprofundat și cuprinzător cu UE (DCFTA) va intra în vigoare în toamna acestui an, fapt care impune un ritm rapid de implementare a prevederilor Acordului. 
În primul rând, Valeriu Lazăr a adus la cunoștință că a fost elaborat proiectul Nomenclaturii combinate a mărfurilor, care va fi aprobată în viitorul apropiat în ședință de Guvern. Documentul va reuni pozițiile tarifare și taxele vamale, armonizate cu cele ale UE, într-un singur act legislativ, care va intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Reprezentanții sectorului agricol au fost informați despre proiectul Planului de acțiuni pentru punerea în aplicare a Acordului de asociere și a DCFTA, publicat pentru dezbateri publice, precum și pentru alte acțiuni de implementare a DCFTA. În acest context, doar pe partea ce ține de Acordul de comerț liber cu UE, urmează a fi transpuse în legislația națională cca 300 de directive europene.

Alte subiecte de discuții au vizat elaborarea mecanismului de gestionare a contingentelor tarifare la exportul produselor agricole pe piața Uniunii Europene, alinierea sistemului de certificare a calității la cel european, necesitatea păstrării piețelor tradiționale de desfacere a produselor moldovenești, precum și diversificarea în continuare a acestora.

Valeriu Lazăr a solicitat contribuția asociațiilor de producători în procesul de consultări bilaterale cu specialiștii din Federația Rusă, care vor avea loc pe 9-10 iunie la Chișinău. Totodată, ministrul Economiei a îndemnat reprezentanții asociațiilor să vină cu propuneri de îmbunătățire a documentelor elaborate de autoritățile publice, acum fiind importantă o bună comunicare între autorități și asociațiile de producători, reprezentanții sectoarelor economiei naționale, astfel încât agenții economici să beneficieze la maxim de oportunitățile deschise de DCFTA. „În contextul actual, cu multe oportunități, dar și provocări, este important să ne întrecem în a oferi soluții în beneficiul producătorilor, și nu în declarații tari”, a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr.

Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei, viceprim-ministrul a informat privind programele de susținere și sporire a competitivității exportatorilor moldoveni, care au fost elaborate și urmează a fi lansate în viitorul apropiat cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus