Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.05.2014

Francis Malige: BERD va continua să contribuie la stimularea investițiilor interne și externe, să sprijine investiţiile durabile în sectorul energetic din Moldova

 Francis Malige:  BERD va continua să contribuie la stimularea investițiilor interne și externe, să sprijine investiţiile durabile în sectorul energetic din Moldova

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a avut astăzi o întrevedere cu delegaţia Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), condusă de noul Director Executiv pentru Europa de Est si Caucaz, Francis Malige.
 
 În cadrul întrevederii, părţile au discutat despre activitatea BERD în Republica Moldova, au trecut în revistă proiectele operaţionale desfăşurate cu finanţarea BERD, precum şi perspectivele de cooperare pe termen scurt şi mediu.
 
De asemenea, Valeriu Lazăr a menţionat despre caracterul dinamic şi agenda consistentă în relaţia cu echipa locală a BERD, aducând, totodată, mulţumiri pentru programele desfăşurate în ţara noastră, precum Linia de Finanţare pentru Eficienţă Energetică în Moldova  (MOSEFF) şi Programul de Facilitare a Finanțării Eficienței Energetice în Sectorul Rezidențial din Moldova (MoREEFF). Acestea, potrivit ministrului Economiei, se pliază pe necesităţile sectorului privat şi se înscriu perfect în politica promovată de Guvern în domeniul eficienţei energetice. Nu în ultimul rând, au fost exprimate aprecieri pentru contribuţia BERD la elaborarea studiului de fezabilitate pentru Gazoductul Ungheni-Chişinău.
 
Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei, Francis Malige a dat asigurări că BERD va continua să contribuie la stimularea investițiilor interne și externe, să sprijine investiţiile durabile în sectorul energetic din ţara noastră prin oferirea instrumentelor de finanțare a investițiilor în eficiența energetică, parteneriatele public-private, sectorul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) ş.a. Delegaţia BERD a pus în discuţie modalităţile prin care instituţia poate sprijini ţara noastră în dezvoltare în continuare a proiectelor de creştere a eficienţei energetice, managementul apelor, pentru sistemul de termoficare centralizat, infrastructura calităţii, precum şi în ceea ce priveşte produsele financiare pentru sectorul privat.
 
În context, ministrul Economiei a solicitat suportul BERD în identificarea soluţiilor şi a celor mai fezabile modele pentru dezvoltarea instrumentelor pentru finanţarea afacerilor, aflate la diferite etape de maturitate, pentru problemele investiţiilor în sectorul industrial ş.a., în contextul valorificării depline de către operatorii economici a oportunităţilor ce se deschid în urma intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb cu UE.   

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus