Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.05.2014

Moldova trimite pentru prima dată un reprezentant într-o misiune UE de gestionare a crizelor

Guvernul a aprobat astăzi participarea șefului Direcției reprezentare la CEDO a Ministerului Justiției la operațiunea Uniunii Europene de gestionare civilă a crizelor din Mali. Violeta Melnic se va afla la Misiunea UE de instruire militară şi consiliere pentru forţele de apărare şi de securitate din Mali timp de jumătate de an.

Potrivit ministrului Oleg Efrim, este pentru prima dată când Republica Moldova participă în misiunile Uniunii Europene pentru gestionarea crizelor. Acest lucru este posibil în urma ratificării, în aprilie 2013, a Acordului între Republica Moldova și Uniunea Europeană de stabilire a cadrului pentru participarea Republicii Moldova la operațiunile Uniunii Europene de gestionare a crizelor. ”Pentru această operațiune au fost propuse două candidaturi, de la Ministerul Justiției și de la Ministerul Apărării. Serviciul European pentru acțiune Externă a selectat specialistul de la Ministerul Justiției, care va ocupa poziția de instructor în Misiunea UE”, a menționat ministrul Justiției.

Potrivit Ministerului Justitiei, participarea Republicii Moldova la Misiunea UE a fost apreciată și de premierul Iurie Leancă, care i-a urat succes delegatului. Violeta Melnic își va desfășura activitatea în orașul Koulikoro, unde va organiza traininguri pentru soldații din Mali în domeniul Dreptului Internațional Umanitar și Drepturilor Omului.

Potrivit prevederilor Acordului, Republica Moldova își asumă toate cheltuielile legate de participarea delegatului la operațiune. Astfel, Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de  rezervă al Guvernului, banii necesari pentru cazare, transport, asigurare medicală și socială, remunerarea muncii etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus