Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.05.2014

Angela Merkel: Germania susţine integrarea europeană a Republicii Moldova

Angela Merkel: Germania susţine integrarea europeană a Republicii Moldova

Cancelarul Angela Merkel a declarat că susţine integrarea europeană a Republicii Moldova, iar întrevederea pe care a avut-o în această seară la Berlin cu Prim-ministrul Iurie Leancă, Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, şi şeful Guvernului din Georgia, Irakli Garibaşvili, reprezintă un gest de sprijin pentru cele trei state.

În declaraţiile de presă, cei patru oficiali  s-au referit la situaţia din regiune şi procesul de integrare europeană.

Angela Merkel a spus că în pofida crizei din Ucraina, Germania doreşte să aprofundeze relaţiile de parteneriat ale UE cu vecinii săi din Estul Europei. Totodata,  Angela Merkel a subliniat faptul că UE nu vrea să intre în concurenţă cu Federaţia Rusă. Drept urmare, nu se doreşte impunerea unei alegeri dintre Vest şi Est. Cancelarul a declarat că UE doreşte să semneze în luna iunie Acordurile de Asociere cu Moldova şi Georgia. 

„Moldova şi Georgia vor semna la 27 iunie Acordul de Asociere, iar odată cu aceasta relaţiile politice, economice şi culturale se vor aprofunda. De asemenea, aceste Acorduri vor pune bazele unui parteneriat al reformelor, care va consolida democraţía, statul de drept şi economia de piaţă”, a declarat Angela Merkel.

La rândul său, Premierul Iurie Leancă i-a mulţumit Cancelarului german pentru mesajul ferm de susținere în demersul european al Republicii Moldova.

„Nu integrarea europeană, ci incertitudinea cu privire la integrarea europeană este cauza crizei prin care trece astazi regiunea, deoarece incertitudinea înseamnă instabilitate. Nu ambiguitatea, ci claritatea ne vor ajuta să găsim o soluţie de durată pentru actuala criză şi pentru instabilitatea în această parte a Europei”, a subliniat Iurie Leancă.

De asemenea, Premierul moldovean a reconfirmat poziţia fermă a ţării noastre în alegerea sa europeană. „Integrarea europeană este interesul vital al Republicii Moldova, al societăţii moldoveneşti şi al cetăţenilor moldoveni”, a concluzionat Iurie Leancă.

Premierul Iurie Leancă se afla într-o vizită de două zile în Germania. Mâine, şeful Executivului va participa  la ceremonia de decernare a Premiului Charlemagne, la invitația  Președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy. În cadrul evenimentului, care va avea loc la Aachen, șeful Guvernului de la Chișinău va ţine un discurs despre rolul lui Van Rompuy în procesele de transformare din Uniunea Europeană și în vecinătatea comunității, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus