Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-28/a-fost-majorata-retribuirea-muncii-pentru-elaborarea-i-verificarea-testelor-de-examen-35070.html
Data: May 28, 2014 (11:27)

A fost majorată retribuirea muncii pentru elaborarea și verificarea testelor de examen

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect de Hotărâre care stabilește normativele de timp și de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea examenelor de absolvire a nivelurilor de școlaritate.

Documentul conține mai multe elemente noi. Astfel, numărul de teste de bacalaureat pe care va trebui să le verifice un evaluator într-o oră va fi redus de la patru - la două lucrări. În plus, fiecare membru al grupului de lucru va primi pentru elaborarea materialelor de evaluare și elaborare a programelor de examen sau traducere 1500 de lei lunar, față de 987 de lei cât era până acum. Va fi mărită și retribuirea muncii pentru preşedintele şi secretarii centrelor de bacalaureat ( sesiunea suplimentară - 12 zile x 8 ore), dar și pentru preşedintele şi adjuncții Comisiilor Republicane de evaluare a lucrărilor de examen pentru organizarea şi coordonarea activităţii comisiei etc.

Proiectul mai prevede acoperirea cheltuielilor pentru transportarea și scanarea testelor de examen și asigurarea cu necesarul de rechizite de birotică pentru Comisia Şcolară de Examen, Comisia Raională/Municipală de Evaluare, Centrul de Bacalaureat, Comisia Republicană de Evaluare a lucrărilor

Documentul a fost elaborat de Ministerul Educației, Agenția de Asigurare a Calității pentru a asigura un proces corect și echitabil la verificarea lucrărilor de examen pentru toți candidații la examenele de absolvire, a contracara corupția prin remunerarea corectă a persoanelor implicate în elaborarea testelor și evaluarea lucrărilor de examen. Mai mult decât atât, proiectul își propune să responsabilizeze cadrele didactice implicate în activitățile de desfășurare a examenelor de absolvire.