Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-28/a-fost-aprobat-regulamentul-de-stabilire-a-compensa-iei-unice-pentru-familiile-care-iau-pierdut-intr-35087.html
Data: May 28, 2014 (12:41)

A fost aprobat Regulamentul de stabilire a compensației unice pentru familiile care și-au pierdut întreținătorul în urma participării la Cernobâl

Familiile care și-au pierdut întreținătorul, în urma participării la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobâl, primesc o compensație unică în valoare de 15 salarii medii lunare pe țară.

Potrivit documentului, membri ai familiilor se consideră soțiile/soții decedaților și copiii acestora până la împlinirea vârstei de 18  ani sau 23 de ani în cazul în care își fac studiile la diverse instituții de învățământ.

De asemenea, vor putea beneficia de compensație unică și copiii minori, care au fost/ sunt plasați în instituțiile rezidențiale, urmare a decesului intreținătorului, dar și copiii născuți în afara căsătoriei, fiindu-le demonstrată paternitatea.

Pentru a intra în posesia acestei compensației, beneficiari vor prezenta cereri și documentele solicitate: certificatul de deces al întreținătorului, legitimația de participant la  lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl, buletinul de identitate, adeverința de căsătorie etc. Banii vor fi alocați din bugetul de stat, fiind  gestionați de Casa Naționala de Asigurări Sociale. Până la sfârșitul anului 2013, de această compensație au beneficiat 33 de familii.

Tot astăzi, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat Strategia pentru protecția copilului pe anii 2014-2020. Obiectivele generale sunt asigurarea condiţiilor pentru creşterea şi educaţia copiilor în mediul familial, combaterea violenţei, neglijării şi exploatării copiilor şi concilierea vieţii de familie cu activitatea profesională pentru asigurarea creşterii armonioase a copilului.

Prin această strategie se dorește diminuarea semnificativă a ratei copiilor separaţi de familie, iar copiii de până la trei ani să fie plasaţi în instituţii rezidenţiale doar în cazuri excepţionale.

Evaluarea costurilor pentru realizarea Strategiei se va face în urma elaborării Planului de Acţiuni.