Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-27/guvernul-suediei-va-oferi-republicii-moldova-aproximativ-100-de-milioane-de-euro-in-urmatorii-shapte-35056.html
Data: May 27, 2014 (12:33)

Guvernul Suediei va oferi Republicii Moldova aproximativ 100 de milioane de euro, în următorii şapte ani, pentru realizarea reformelor

Aceasta prevede Strategia Guvernului Suediei bazată pe rezultate privind cooperarea în domeniul reformelor cu Europa de Est pe anii 2014-2020, lansată astăzi, în cadrul unui briefing comun de presă al Prim-ministrului Iurie Leancă şi Ambasadoarei Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman.

Potrivit diplomatului suedez, Strategia stabileşte că Executivul de la Stockholm va investi în următorii şapte ani 500 de milioane de euro pentru susţinerea reformelor în ţările Parteneriatului Estic, iar domeniile prioritare de realizare a Strategiei vor fi identificate în baza analizei rezultatelor obţinute în statele din Europa de Est.

„Moldova este o ţară prioritară în cadrul Parteneriatului Estic. Astfel, Suedia a decis să aloce câte 14 milioane de euro anual pentru promovarea reformelor, iar în şapte ani această sumă va atinge aproximativ 100 de milioane de euro”, a declarat Ingrid Tersman.

Ambasadoarea a mai menţionat că Strategia se va axa pe trei direcţii de bază: integrarea economică mai strânsă a Moldovei cu Uniunea Europeană şi dezvoltarea economiei de piaţă; consolidarea democrației, asigurarea unui respect mai înalt pentru drepturile omului și supremația legii; edificarea unui mediu ambiant mai bun, reducerea impactului climateric al activităţilor umane şi consolidarea rezistenţei societății și economiei în fața fenomenelor climaterice extreme şi a schimbărilor climaterice globale.

Prim-ministrul Iurie Leancă a apreciat înalt suportul acordat de Guvernul Suediei pentru dezvoltarea Moldovei în diverse domenii. 

Șeful Guvernului a menţionat că documentul este unul cu implicații directe pentru viitorul țării noastre, ale cărui obiectiv se pliază perfect pe prioritățile de dezvoltare și pe scopurile pe termen scurt stabilite de Executivul Republicii Moldova, și care răspunde în totalitate demersului nostru de eurointegrare.

„Un rol deosebit în întegrarea economică a Moldovei cu UE şi dezvoltarea economiei de piaţă le va reveni întreprinderilor mici și mijlocii, pilonul pe care se sprijină economia țării noastre. Însă, deși în anul 2013 în cadrul acestor întreprinderi era angajată circa 60 la sută din forța de muncă, ele generau numai o treime din PIB. Astfel, integrarea Republicii Moldova în piața comunitară și fortificarea instituţiilor de bază ale economiei de piață vor ajuta aceste structuri să recupereze din decalajul competitiv și de productivitate pe care-l au în raport cu marile întreprinderi și să ofere noi șanse, în special, pentru tinerii din mediul rural”, a precizat Iurie Leancă.

Şeful Guvernului de la Chişinău a menţionat că Suedia este printre cei mai importanţi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldovei, cu proiecte în cele mai diverse domenii socio-economice. Astfel, numai în baza Strategiei de cooperare pentru anii 2011-2014, Moldova a beneficiat de un volum de finanțare anual de aproape 11 milioane de euro. Aria de acțiune a acestei cooperări vizează sectoare precum democrația, drepturile omului şi egalitatea de gen, infrastructura durabilă, dezvoltarea pieței și combaterea corupției, reforma administrației publice centrale.

Iurie Leancă a salutat iniţiativa Ambasadei Suediei la Chişinău de a organiza evenimentul de lansare a Strategiei la întreprinderea Agrodor din Cojușna, care demostrează elocvent rezultatele asistenţei generoase a Guvernului suedez, reușind să-şi dezvolte afacerea, să reducă vulnerabilităţile economice şi cele climaterice, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Șeful Cabinetului de miniștri a menţionat că acest exemplu este dovadă că obiectivele Strategiei Suediei pentru regiunea noastră urmăresc - fiecare în  parte şi per ansamblu - să facă mai bună și mai sigură viaţa cetăţenilor din Republica Moldova.
Notă: Compania „Agrodor” a beneficiat de suportul Ambasadei Suediei în RM, prin intermediul programului TAM BAS al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în anul 2012.  Prin acest proiect Guvernul Suediei a oferit companiei 9 din cele 16 mii de euro pentru  construcția unui depozit și a unui frigider, pentru păstrarea producţiei agrigole, fapt ce a permis dublarea veniturilor întreprinderii şi sporirea de trei ori a contribuţiei companiei la bugetul de stat. În anul 2014 compania „Agrodor” marchează cea de-a zecea aniversare, având 40 de angajaţi, majoritatea personalului are mai puțin de 30 de ani.