Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-27/consiliul-de-observatori-al-fpm-moldova-a-aprobat-ultima-etapa-de-realizare-a-activita-ilor-compact-35066.html
Data: May 27, 2014 (16:09)

Consiliul de Observatori al FPM Moldova a aprobat ultima etapă de realizare a activităților Compact

Prim-ministrul Iurie Leancă a prezidat ședința Consiliului de Observatori al Fondului Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova), unde s-a discutat despre planul de finalizare a Programului, care expiră la 1 septembrie 2015.

Potrivit planului, majoritatea activităților Programului Compact ce țin de lucrările de construcție efectuate de-a lungul drumului Sărăteni-Soroca și cele zece sisteme de irigare  se vor încheia în august 2015. Totodată, planul prezintă măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a exclude riscurile ce ar pune în pericol finalizarea la timp a activităților planificate în cadrul Programului Compact și asigurarea durabilității acestora.

Ulterior, planul de finalizare a Programului Compact va fi aprobat după coordonarea acestuia cu  Corporația Provocările Mileniului din SUA.

În cadrul ședinței, membrii Consiliului de Observatori au aprobat transferul gratuit a 82 de seturi de computere, imprimante, GPS etc., în valoare totală de peste 180 de mii dolari, mai multor instituții publice. Echipamentul donat este unul performant și va fi utilizat în procesul de administrare a ghișeului unic pentru eliberarea autorizației de folosință specială a apei, care va reduce perioada de obținere a autorizațiilor cu cinci luni și va reduce costurile bugetare de perfectare a cererilor depuse de persoanele fizice și juridice.

Consiliul de Observatori al FPPM Moldova, constituit din reprezentanți ai Guvernului, societății civile şi mediului de afaceri, coordonează punerea în aplicare a Programului Compact al Guvernului SUA cu valoarea totală de 262 de milioane dolari, oferiți de poporul american Republicii Moldova.

Proiectele realizate în cadrul Programului au scopul să contribuie, în perioada 2010-2015, la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova, reabilitarea  drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă.