Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.05.2014

Vasile Botnari a discutat la Leipzig cu omologii din alte state perspectivele colaborării în transporturi

Vasile Botnari a discutat la Leipzig cu omologii din alte state perspectivele colaborării în transporturi

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a discutat, în cadrul Forumului Internaţional de Transport de la Leipzig, cu omologii săi din mai multe ţări perspectivele colaborării în domeniul transporturilor.
 
Aspecte ce ţin de facilitarea transporturilor rutiere au fost abordate şi în discuţiile cu miniştrii transporturilor din Ucraina, Lituania, Azerbaidjan ş.a. state reprezentate la Forum.
 
În special, Vasile Botnari a abordat în discuţiile cu ministrul ucrainean al Infrastructurii, Maxim Burbak, subiectul privind liberalizarea transporturilor bilaterale de mărfuri între Moldova şi Ucraina. Potrivit lui Vasile Botnari, actuala cotă de autorizaţii pentru transportul rutier nu satisface nevoile transportatorilor moldoveni, iar eliminarea autorizaţiilor va intensifica schimburile comerciale bilaterale.

Forumul Internaţional de Transport, care s-a desfăşurat în perioada 21-23 mai, este o platformă inter-guvernamentală globală care a reunit 54 de Miniştri şi 800 de delegaţi din toată lumea, reprezentanţi din guverne, din industrie precum şi din comunitatea ştiinţifică. În acelaşi timp, Forumul Internaţional de Transport asigură cadrul necesar Ministerelor de profil pentru a continua să lucreze împreună la nivel internaţional.
 
Potrivit MTID, în cadrul reuniunii, miniştrii celor 54 de ţări membre au optat pentru majorarea investiţiilor în sectoarele strategice a infrastructurii şi prestării serviciilor de transport.
 
„Finanţarea transportului astăzi reprezintă o problemă în politica de transport. Cererea pentru mobilitate din contul prestării serviciilor calitative prestate de reţelele de transport este în continuă creştere”, se menţionează în declaraţia miniştrilor, adoptată la FIT.
 
În ceea ce priveşte programele de stimulare, concluzia Forumului a fost că deşi multe dintre ele au componente legate de transport, sunt necesare proiecte cu efect pe termen scurt, în special proiecte de întreţinere şi îmbunătăţire a infrastructurii pentru a crea rapid locuri de muncă şi pentru a rezolva blocajele cronice din multe ţări.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus