Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-26/norvegia-extinde-asistentza-destinata-dezvoltarii-republicii-moldova-35052.html
Data: May 26, 2014 (19:02)

Norvegia extinde asistenţa destinată dezvoltării Republicii Moldova

Președintele Parlamentului Igor Corman a avut astăzi o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei, Børge Brende, aflat în vizită de lucru în Republica Moldova.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor au vizat agenda europeană a Republicii Moldova, situația internă și evoluțiile din regiune.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii cu privire la progresele înregistrate de țara noastră în procesul de apropiere de Uniunea Europeană. Președintele Parlamentului a reiterat determinarea Republicii Moldova de a avansa pe calea integrării europene, menționând interesul autorităților de la Chișinău privind cointeresarea regiunii transnistrene în implementarea Acordului de Asociere la UE, care va fi semnat la 27 iunie curent.

Igor Corman a exprimat gratitudine autorităților norvegiene pentru extinderea asistenței destinate dezvoltării Republicii Moldova în diverse domenii prioritare, în special prin intermediul Misiunii Norvegiene de Experţi pentru Supremaţia Legii în Moldova. „Suntem recunoscători pentru decizia de a extinde cu circa 20 de milioane de coroane norvegiene volumul asistenţei acordate Republicii Moldova”, a menționat șeful Legislativului.

La rândul său, Børge Brende a salutat progresele țării noastre în procesul de integrare europeană, inclusiv liberalizarea regimului de vizecu UE, exprimând susținerea Norvegiei pentru parcursul european al Republicii Moldova. „Este important să arătăm că Norvegia susține eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova, având în vedere situația dificilă din regiune”, a declarat oficialul norvegian.

Decizia Norvegiei de a spori asistența acordată țării noastre cu circa 20 de mln. de coroane norvegiene reprezintă un semn de încurajare pentru Republica Moldova, care în pofida provocărilor politice și economice, a reușit să implementeze o serie de reforme deloc simple. Domeniile de asistență vizează buna guvernare, consolidarea capacităţilor instituţionale, dezvoltarea economică, reformarea sectorului justiţiei şi al afacerilor interne.