Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.05.2014

Iurie Leancă îl felicită pe Petro Poroșenko cu prilejul rezultatelor preliminare în scrutinul prezidențial din Ucraina

Iurie Leancă îl felicită pe Petro Poroșenko cu prilejul rezultatelor preliminare în scrutinul prezidențial din Ucraina

Prim-ministrul Iurie Leancă l-a felicitat, într-o discuţie telefonică, pe Petro Poroșenko pentru rezultatele obţinute în alegerile prezidențiale care s-au desfăşurat ieri în Ucraina.

Premierul i-a urat lui Petro Poroșenko succese şi multă forţă în edificarea unei Ucraine moderne şi democratice, suverane şi integre.

Iurie Leancă a mai spus că Republica Moldova rămâne un prieten de nădejde al Ucrainei şi că va coopera strâns cu Kievul pentru apropierea celor două ţări de Uniunea Europeană.

Piotr Poroşenko i-a mulţumit lui Iurie Leancă pentru sprijinul ferm din partea Republicii Moldova în situaţia dificilă în care s-a pomenit Ucraina, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Miliardarul prooccidental Petro Poroșenko, pe care sondajele îl dau câștigător din primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, va avea misiunea deosebit de grea de a pune capăt insurecției separatiștilor rusofoni și de a gestiona relațiile tensionate cu Rusia, comentează duminică AFP într-o analiză a profilului său.

Contracandidata sa, Iulia Timoșenko, ar fi reușit să obțină doar 12,9% din voturi, iar pe poziția a treia se află deputatul populist Oleg Liașko, cu circa 8%.

În vârstă de 48 de ani și supranumit 'Regele ciocolatei', datorită afacerilor sale din sectorul producției de dulciuri, Poroșenko are o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari. El a promis de altfel că va gestiona Ucraina la fel cum a făcut cu prospera sa fabrică de ciocolată Roshen. Este singurul oligarh care nu a ezitat să-și pună deschis puterea financiară și mediatică (cu postul tv Kanal5) în serviciul mișcării contestatare proeuropene care a dus la căderea președintelui Viktor Ianukovici.

Scrutinul de duminică s-a desfășurat după șase luni de criză începută cu această mișcare de protest, continuată cu anexarea Crimeii de către Rusia și cu tensiunile separatiste din estul țării, unde provinciile majoritar rusofone Donețk și Lugansk și-au proclamat independența și s-au unit chiar în ajunul alegerilor prezidențiale într-un așa-zis nou stat pe care l-au denumit 'Novorossia'. În plus, separatiștii proruși din aceste regiuni au împiedicat desfășurarea scrutinului prezidențial, iar confruntările armate din această zonă s-au intensificat înaintea alegerilor și s-au soldat cu zeci de morți.

Poroșenko era de altfel marele favorit al scrutinului într-o țară ce a devenit miza unei confruntări geopolitice între statele occidentale și o Rusie pe care președintele Vladimir Putin a readus-o în prim-planul scenei internaționale. Într-un aparent gest conciliant, acesta din urmă a declarat vineri că va respecta 'alegerea poporului ucrainean', dar premierul său Dmitri Medvedev a efectuat o vizită în Crimeea exact în ziua alegerilor, mișcare catalogată de Kiev drept o 'provocare deliberată'.

În luna martie, Poroșenko a mers în Crimeea ocupată de forțele ruse, dar neanexată încă de Moscova, și a fost luat în vizor de separatiști, care l-au amenințat că-l vor ucide. De atunci popularitatea sa a crescut continuu, zădărnicind orice șansă de succes Iuliei Timoșenko.

El are și o carieră în administrația statului. A fost ministru al economiei pe vremea lui Ianukovici și unul dintre membrii fondatori ai partidului acestuia (Partidul Regiunilor), iar anterior în timpul președinției prooccidentalului Viktor Iușcenko a fost ministru de externe. Însă nu-i place să i se pună întrebări despre aceste reorientări politice.

Criticii săi îi mai reproșează că nu are o echipă, nici partid și amestecă afacerile cu politica. Dar mulți cred că experiența sa administrativă și în mediul privat este un atu care-l va ajuta să găsească soluții pentru relansarea unei economii aflate în cădere liberă și pentru reunificarea țării sale scindate.

Poroșenko a mai promis în campania electorală că va restabili ordinea în provinciile separatiste din est și va normaliza în trei luni relațiile cu Rusia. 'Îl cunosc bine pe Putin, este un negociator redutabil și dificil', a declarat el pentru AFP, declarându-se încrezător că va reuși să ajungă la un compromis cu liderul de la Kremlin în toate problemele, mai puțin în ce privește 'orientarea pro-europeană a Ucrainei' și Crimeea, despre care a spus că 'este și va rămâne ucraineană', scrie Agerpres.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus