Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.05.2014

Dacian Cioloș: Comisia Europeană va propune dublarea cotelor pentru produsele agricole din Republica Moldova pe piața europeană

Dacian Cioloș: Comisia Europeană va propune dublarea cotelor pentru produsele agricole din Republica Moldova pe piața europeană

Președintele Republici Moldova, Nicolae Timofti, a avut joi, 22 mai a.c., la Reședința de stat, o întrevedere cu Dacian Cioloș, Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, și Cecilia Malmstrom, Comisarul European pentru Afaceri Interne.
Șeful statului i-a informat pe oficialii europeni despre reformele implementate de autoritățile de la Chișinău în vederea realizării angajamentelor asumate față de  partenerii occidentali în cadrul Parteneriatului Estic, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Semnarea Acordului de Asociere cu UE, pe 27 iunie a.c., oferă o șansă pentru o viață mai bună tuturor cetățenilor țării”, a spus Nicolae Timofti.

Cecilia Malmstrom, Comisarul European pentru Afaceri Interne, a salutat anularea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, precizând că această decizie consemnează succesele realizate până în prezent în procesul de modernizare a țării. „Consolidarea instituțiilor democratice, reforma sistemului judecătoresc și combaterea corupției trebuie să fie subiecte prioritare pe agenda Guvernului Republicii Moldova și de acum încolo”, a spus oficialul european.

Dacian Cioloș, Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a declarat că Acordul de Liber Schimb oferă oportunități de dezvoltare substanțiale  oamenilor de afaceri din țara noastră, în special agricultorilor. „Comisia Europeană va propune dublarea cotelor pentru produsele agricole din Republica Moldova pe piața europeană. Astfel, vor putea fi exportate 40 mii tone de mere, două mii tone de roșii, câte 10 mii tone de prune și struguri. Este vorba despre o cantitate echivalentă cu producția agricolă pe care Republica Moldova o vinde în prezent pe alte pieți”, a spus Dacian Cioloș.

Comisarul european a dat asigurări că UE va acorda sprijinul necesar fermierilor din Republica Moldova, astfel ca produsele agricole să fie prelucrate și comercializate conform standardelor comunitare. În perioada 2014-2020 Uniunea Europeană va aloca 120 de milioane de euro pentru modernizarea agriculturii și programe de dezvoltare rurală în Republica Moldova. „În luna iulie va sosi la Chișinău prima tranșă în valoare de 64 milioane de euro. Agricultorii vor înțelege că au doar de câștigat de pe urma semnării Acordului de Asociere cu UE”, a precizat Dacian Cioloș.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus