Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
23.05.2014

Consiliul de Directori al Băncii Mondiale a aprobat astăzi un credit în sumă de 30.8 milioane dolari SUA pentru Republica Moldova

Consiliul de Directori al Băncii Mondiale a aprobat astăzi un credit în sumă de 30.8 milioane dolari SUA pentru Republica Moldova

Consiliul de Directori al Băncii Mondiale a aprobat astăzi un credit în sumă de 30.8 milioane dolari SUA pentru Republica Moldova, pentru Operațiunea de Modernizare a Sistemului de Sănătate. Operațiunea va contribui la reducerea riscurilor cheie aferente bolilor netransmisibile și îmbunătățirea eficienței serviciilor de sănătate în Moldova. 

Noul program susține eforturile comprehensive ale țării în domeniul sănătății, prevăzute în Strategia Națională de Dezvoltare a Sistemului de Sănătate din Moldova (SNDSSM) pentru anii 2008-17. SNDSSM are patru priorități: îmbunătățirea managementului sistemului de sănătate;  îmbunătățirea mecanismelor de finanțare și achitare pentru serviciile de sănătate;  organizarea și prestarea serviciilor de sănătate pentru a satisface necesitățile de servicii de sănătate ale oamenilor; și  generarea și asigurarea resurselor necesare pentru sistemul de sănătate.

Pe parcursul ultimilor 20 de ani Moldova a realizat progrese în ceea ce privește reducerea mortalității în rândul celor tineri. Cu toate acestea, mortalitatea în rândul bărbaților adulți a crescut. Bolile netransmisibile au devenit povara principală pentru populație și comportă costuri economice semnificative.  În termeni relativi Moldova cheltuie mai mult pentru sănătate decât țările comparabile. Cu toate acestea, rezultatele Moldovei în domeniul sănătății nu corespund nivelului de cheltuieli direcționate spre acest sector. Această discrepanță accentuează necesitatea îmbunătățirii eficienței și eficacității cheltuielilor pentru sănătate.
 
În acest context, Operațiunea de Modernizare a Sistemului de Sănătate va susține două piorități majore. În primul rând, va fi acordată asistență Guvernului în combaterea riscurilor cheie aferente bolilor netransmisibile, în scopul ameliorării rezultatelor în domeniul sănătății și reducerii costurilor economice aferente bolilor netransmisibile. Accentul va fi pus pe reducerea consumului de tutun și îmbunătățirea managementului hipertensiunii în instituțiile de medicină primară. În al doilea rând, pentru a îmbunătăți eficiența sectorului de sănătate, Operațiunea se va axa pe o mai bună raționalizare a spitalelor și consolidarea mecanismului de remunerare a lucrătorilor medicali în baza performanței. Cea mai mare parte a asistenței Băncii Mondiale va fi acordată după realizarea și verificarea rezultatelor, în cadrul abordării Program-pentru-Rezultate.    

“Suntem încântați să susținem Guvernul Republicii Moldova în realizarea priorităților de consolidare a sistemului de sănătate, printr-un program care se axează pe rezultate. Acest program va contribui la creșterea speranței și calității vieții cetățenilor Moldovei și rezultate mai bune din finanțările direcționate pentru sistemul de sănătate din țară,” a menționat Abdoulaye Seck, Manager de Țară al Băncii Mondiale în Moldova.

Potrivit serviciului de presă al Băncii Mondiale, de la aderarea Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1 miliard dolari SUA au fost alocați pentru un număr de 49 operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 8 proiecte active, suma angajamentelor totale constituind 189.9 milioane dolari SUA. Domeniile de asistență includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea mediului de afaceri, educația, asistența socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, mediul și altele. Corporația Financiară Internațională a oferit investiții în sumă de 233 milioane dolari SUA în cadrul a 24 proiecte în diverse sectoare, iar Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de 95 milioane dolari SUA. Ambele instituții sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus