Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.05.2014

UE susține dezvoltarea producătorilor agricoli din Republica Moldova

UE susține dezvoltarea producătorilor agricoli din Republica Moldova

Comisia Europeană va propune dublarea cotelor de export a merelor, prunelor, strugurilor și roșiilor din Republica Moldova pe piața europeană și va aloca 64 mln de euro până la sfârșitul lunii iulie pentru implementarea proiectelor de agricultură și dezvoltare rurală. Anunțul a fost făcut în cadrul întrevederii comune a Președintelui Parlamentului Igor Corman cu Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș și Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.

Președintele Parlamentului a apreciat faptul că domeniul agriculturii și dezvoltării rurale reprezintă unul din cele trei priorități de asistență acordată de UE Republicii Moldova pentru perioada imediat următoare. Igor Corman a menționat că lansarea cât mai curând a programului ENPARD în țara noastră îi va încuraja pe producătorii agricoli moldoveni, oferindu-le noi posibilități de dezvoltare prin accesarea fondurilor europene.

Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș a menționat că Acordul de Asociere este favorabil producătorilor moldoveni. Oficialul s-a referit la oportunitățile oferite sectorului agroalimentar din Republica Moldova pe piața europeană, precum și la investițiile de care vor putea beneficia agricultorii, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Acordului de Asociere.

Șeful Legislativului a exprimat gratitudine Comisarului European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström pentru sprijinul acordat țării noastre în liberalizarea regimului de vize. ”După liberalizarea regimului de vize, un eveniment important și așteptat de cetățenii moldoveni, următorul pas este semnarea Acordului de Asociere pe 27 iunie. Avem ferma determinare pentru ratificarea Acordului în actualul mandat al Parlamentului”, a precizat Igor Corman.

În context, Președintele Parlamentului s-a referit la pachetul de legi adoptate în vederea ajustării legislației naționale la standardele UE, în special reforma în justiție și lupta cu corupția, precizând importanța aplicării acestor legi.

Comisarul European pentru Afaceri Interne Cecilia Malström a declarat că Republica Moldova va beneficia de sprijin din partea Comisiei Europene în campania lansată de autorități pentru informarea cetățenilor despre beneficiile economice și sociale ale Acordului de Asociere, inclusiv a celui cu privire la crearea zonei de liber schimb cu UE.

Alte subiecte discutate în cadrul întrevederii au vizat contextul regional și activitatea Grupului de lucru pentru examinarea problemelor ce țin de executarea prevederilor constituționale referitoare la statutul unităţii teritoriale autonome Găgăuzia.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, la întrevedere au mai participat deputații Ana Guțu, Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Alexandru Stoianoglo, Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Gheorghe Popa, Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus