Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-22/declaratziile-primministrului-iurie-leanca-ale-comisarului-european-pentru-afaceri-interne-cecilia-m-35003.html
Data: May 22, 2014 (21:16)

Declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă, ale Comisarului European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, şi ale Comisarului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, Chişinău

Prim-ministrul Iurie Leancă:

„Doamnelor şi domnilor,.

Mă bucur să vă salut cu ocazia vizitei întreprinse în ţara noastră de dna Cecilia Malmstrom, Comisar pentru Afaceri Interne al UE şi dl Dacian Cioloş, Comisar pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală.

Nu este pentru prima dată cînd sîntem vizitaţi de doi Comisari europeni concomitent, dar este prima dată cînd avem în vizită doi comisari cu competenţe atît de importante pentru Republica Moldova şi pentru procesul de modernizare a ţării noastre - unul care ţine de tot ce înglobează în sine afaceri interne şi al doilea care ţine de agricultură, dezvoltare rurală şi regională.

Astăzi am avut o discuţie foarte bună cu ambii Comisari şi vreau să Vă mulţumesc pentru susţinerea considerabilă oferită parcursului nostru european, prin acţiuni concrete, prin rezultate cu impact asupra cetăţenilor Republicii Moldova, asupra societăţii în ansamblu.

Dna Malmstrom a fost cea care ne-a susţinut şi ghidat în Dialogul pe eliminarea vizelor europene. Dacă vă amintiţi, dna Comisar ne-a vizitat în ianuarie 2011, cînd a prezentat la Chişinău Planul de Acţiuni pe vize cu toate condiţiile, pe care ţara noastră urma să le întrunească. Iată că, după trei ani de multă muncă aici, la Chişinău, dar şi la Bruxelles, de o interacţiunie fără precedent între noi în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, la finele lunii aprilie, acum cîteva săptămîni, după cum cunoaşteţi, am ajuns la rezultatul mult dorit şi mult rîvnit de regim fără de vize pentru cetăţenii moldoveni.

Dragă Cecilia, vreau să-ţi mulţumesc în prezenţa jurnaliştilor şi, prin intermediul lor, în prezenţa societăţii moldoveneşti pentru contribuţia personală, pentru faptul că de la bun început ai avut încredere în noi şi, prin acest optimism, încurajare şi acţiuni ne-ai ajutat să ajungem la această fază, cînd noi ne simţim mai liberi şi este un sentiment nemaipomenit de pozitiv şi unul foarte frumos.

Sigur că avem încă domenii suficiente în care vom conlucra şi pe viitor împreună, în tot ce înseamnă afaceri interne. Chiar acum am discutat o idee, după mine, foarte interesantă, cum am putea beneficia de judecători, de procurori cu experienţă din ţările membre ale UE aici, la Chişinău, nu doar pentru cîteva zile, dar pentru cîteva luni. Aşa cum s-a întîmplat în România şi Bulgaria în perioada de accedere la Uniunea Europeană şi sper că dacă vom reuşi să obţinem o asemenea înţelegere şi să-i vedem aici, la noi, ne va ajuta foarte mult în acest obiectiv şi imperativ de reformă a justiţiei, de reformă a procuraturii, obiectiv care, din păcate, întîlneşte o rezistenţă destul de mare din partea sistemului. Pe acest motiv, dacă am putea aduce oameni care au practicat această meserie, ar putea să ne ajute pe noi per ansamblu şi în mod special pe cei din sistem.

Sigur că vreau să mă refer şi la agricultură, şi la dezvoltarea rurală. Nu pot să nu menţionez contribuţia domnului Dacian Cioloş, un foarte bun prieten al nostru, care ne-a vizitat în repetate rînduri la Chişinău şi care ne-a ajutat, în primul rînd, să înţelegem mult mai bine care sînt oportunităţile ce rezultă din această relaţie tot mai strînsă şi mai strînsă dintre Chişinău şi UE, care ne-a ajutat în obţinerea unor rezultate foarte practice cum a fost, de exemplu, decizia Comisiei Europene, de acum o săptămînă, de a dubla contingentele pe produse legumicole şi pe fructe, un element extrem de important, bineînţeles, în cazul în care ţările-membre vor susţine acest obiectiv. Dar, din cîte ştiu eu, nu va exista o astfel de problemă.

Dragă Dacian, la fel, îţi mulţumesc foarte mult! Îţi mulţumesc pentru faptul că ai crezut în noi! Îţi mulţumesc pentru că eşti la fel de entuziasmat şi motivat să ne ajuţi acum, după cum ai fost şi 3-4 ani în urmă. Astăzi am discutat şi vom continua discuţiile pe subiecte foarte practice, care ţin de posibilitatea ca fermierii noştri să beneficieze de proiecte concrete, eventual ENPARD, poate chiar în această toamnă. Dar avem foarte mult de lucru în acest domeniu şi sînt convins că expertiza şi experienţa domnului comisar Cioloş ne va fi extrem de utilă.

Astfel, Vă salut încă o dată cu multă prietenie şi căldură aici, la Chişinău, şi vă mulţumesc încă o dată pentru interesul de a ne ajuta, inclusiv în comunicarea cu societatea din Republica Moldova. Domnul Cioloş deja a avut întîlnire cu primarii din Republica Moldova, mîine va merge la Comrat. Doamna Malmström mîine va merge să comunice cu studenţii moldoveni. Vă mulţumesc încă o dată pentru acest efort enorm!

Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström:

„Mulţumesc mult, Domnule Prim-ministru,.

Doamnelor şi Domnilor,.

Sînt bucuroasă să mă aflu din nou în Moldova. Am venit să felicit cetăţenii Republicii Moldova pentru că au obţinut regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Mai bine de zece mii de moldoveni au folosit deja această oportunitate. Rapoartele demonstrează că procesul decurge foarte bine. Este o realizare importantă. Moldova este prima ţară a Parteneriatului Estic care a obţinut regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană pentru că a muncit mult. De asemenea, aceasta se datorează angajamentelor puternice din partea Guvernului, dar şi sacrificiilor făcute de către cetăţeni pentru a reforma ţara. Acest lucru a fost făcut într-o perioadă relativ scurtă de timp. Şi a fost clar pentru Comisie, cu mult timp înainte de Crăciun, că eram gata să mergem mai departe, am prezentat această propunere şi a durat ceva timp. Sînt mulţumită că liberalizarea regimului de vize s-a produs pe data de 28 aprilie.

Toate reformele care au fost făcute sînt foarte importante. Am început să vedem rezultate concrete ale reformelor, care se transpun în beneficii pentru cetăţenii moldoveni. Acestea vor îmbunătăţi calitatea produselor şi serviciilor.

Cu toate acestea, sîntem îngrijoraţi de domeniile care necesită să fie reformate. Prim-ministrul a enumerat, în acest sens, necesitatea aprofundării reformei justiţiei, prevenirii şi combaterii corupţiei. Aceste schimbări sînt importante pentru aplicarea prevederilor Acordului de Asociere şi ale celui cu privire la crearea zonei de liber schimb.

Vă vom sprijini în realizarea acestor reforme. Fiţi siguri că Comisia va fi totdeauna de partea Moldovei în realizarea acestor reforme.

Vă mulţumesc mult pentru ospitalitate!”.

Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş:

„Mă bucur să fiu din nou la Chişinău şi mă bucur să fiu împreună cu Cecilia Malmstrom, care aşa cum domnul Prim-ministru spunea, a fost foarte proactivă, nu s-ar fi putut face mare lucru dacă nu s-ar fi făcut reformele aici, dar Cecilia a fost cea care a crezut foarte mult în acest proiect, în această posibilitate şi aşa cum spunea şi ea, este un succes nu doar pentru Republica Moldova, este un succes şi pentru Comisia Europeană atunci cînd o ţară parteneră reuşeşte să ducă pînă la capăt un proiect. Acelaşi lucru încercăm şi pe un domeniu foarte concret şi pragmatic cum este agricultura şi dezvoltarea rurală, care la fel atinge aşteptările şi interesele populaţiei, dincolo de aspectele macroeconomice sau politice şi de aceea am venit din nou la Chişinău.

Dincolo de întîlnirile oficiale, astăzi am avut deja o discuţie, aş zice aprofundată cu reprezentanţii primarilor din comunele rurale din Republica Moldova. Am discutat atît despre Acordul de Liber Schimb, mai ales componenta agricolă, explicînd anumite lucruri, clarificînd anumite aspecte care riscă să se transforme în tot felul de mituri, cum ar fi nu ştiu ce i se va interzice Republicii Moldova sau ţăranilor. Am clarificat aceste lucruri, dar am şi explicat faptul că acest Acord de Asociere nu vine doar cu componenta comercială de liber schimb, care va crea în timp oportunităţi în sectorul agroalimentar din Republica Moldova pe piaţa europeană, dar vine şi cu un program de asistenţă financiară pentru ca autorităţile publice din Republica Moldova, pentru ca agricultorii să poată să beneficieze prin investiţii, prin informare, promovare a acestor oportunităţi ale Acordului de Liber Schimb. Am vrut să mă văd cu primarii pentru că aşa cum în Uniunea Europeană, în politica de Dezvoltare Rurală nu sînt implicaţi doar agricultorii şi doar activitatea economică directă agricolă, ci şi primarii, colectivităţile locale şi problematica legată de calitatea vieţii în mediul rural.

Sper ca împreună cu Guvernul să reuşim ca prin aplicarea programului european de vecinătatea pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (ENPARD), pentru care Republica Moldova va avea o alocare în valoare de 120 de milioane de euro în perioada următoare şi mai exact din acest an pînă 2017, să putem face în aşa fel încît de la aplicarea acestui program să beneficieze atît sectorul agroalimentar al Republicii Moldova pentru a se moderniza, dar să se vadă rezultate la bază, în mediul rural, să crească şi calitatea vieţii şi chiar şi micii producători să beneficieze de acest program.

Mîine o să am o vizită în Găgăuzia, unde o să mă întîlnesc şi cu responsabilii de acolo, cu başcanul, apoi o întîlnire cu studenţii de la Universitatea din Comrat, iar după-amiază împreună cu domnul ministru Vasile Bumacov o să ne întîlnim cu reprezentanţii Asociaţiei Agricultorilor din Republica Moldova, pentru a discuta, la fel, despre acest aspect al Acordului de Liber Schimb.

Domnul Prim-ministru a anunţat că în urma solicitării Guvernului, Comisia Europeană a decis să propună statelor membre dublarea contigentelor tarifare, deci a posibilităţii de export a Republicii Moldova pentru principalele produse legumicole şi fructe, mă refer aici la mere, prune, struguri. Această dublare pe care vrem să o facem înainte de semnarea Acordului pentru ca aceste noi cantităţi să fie introduse în Acordul care va fi semnat. Aceste lucruri o să le discut cu agricultorii, dar şi modul în care urmează să punem în practică acest program pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Comisia Europeană urmează să aprobe acest program pentru alocarea bugetară de 64 de mil. de euro pînă la sfîrşitul lunii iulie, după care aşteptăm din partea Guvernului programul de implementare, aplicare a strategiei pentru dezvoltarea rurală, care a fost deja hotărîtă de Guvern, în aşa fel încît, după cum spunea şi domnul Prim-ministru, cît mai repede să putem să începem realizarea acestui program.”.