Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-22/cetatzenii-din-baltzi-vor-calatori-cu-noi-troleibuze-35000.html
Data: May 22, 2014 (20:39)

Cetăţenii din Bălţi vor călători cu noi troleibuze

Achiziționarea noilor vehicule face parte dintr-un proiect comun al BERD și UE de modernizare a transportului public din Bălți pentru care BERD a oferit un împrumut de 3 milioane euro și UE a contribuit cu un grant de 1.6 milioane euro din cadrul Facilității investițiilor pentru Vecinătate (Neighbourhood Investment Facility – NIF).

Finanțarea va mai permite Direcției de troleibuze din Bălți să-și îmbunătățească actualul racord la rețeaua electrică și să-și modernizeze birourile administrative, precum și echipamentul de întreținere. Proiectul va asigura o durabilitate pe termen lung a activității companiei prin îmbunătățirea vitezei serviciilor oferite de troleibuze,a siguranței în exploatare, a eficienței generale a serviciului, inclusiv prin optimizarea costurilor operaționale și a economiei de energie, și prin adoptarea practicilor moderne de management.

Un eveniment special de lansare a avut loc cu ocazia Zilei Orașului Bălți la depoul de troleibuze pentru a întâmpina cele nouă (9) din 23 de vehicule noi.

Prezent la eveniment Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat: “Acest proiect este important pentru că face mai ușoară și mai confortabilă viața fiecărui locuitor al orașului Bălți, dar și prin faptul că arată foarte clar ce înseamnă integrarea europeană pentru cetăţeni. În acest caz concret, este vorba de transport public mult mai calitativ, care va schimba atât cotidianul oamenilor, cât și imaginea și infrastructura orașului. Iar aceasta se va răsfrânge asupra bunăstării generale a localității. Le mulțumesc partenerilor noștri europeni pentru acest sprijin, care este o dovadă în plus a faptului că Europa este pentru fiecare.”

Julia Otto, Șeful biroului BERD la Chișinău a declarat: “BERD susține autoritățile în dezvoltarea serviciilor municipale acolo unde acestea sunt cel mai necesare – în regiuni, în afara capitalei. Acesta este primul proiect direct al BERD cu o municipalitate regională și reprezintă o îmbunătățire semnificativă care va schimba viața zi de zi a oamenilor din Bălți. Noile troleibuze reprezintă o mare investiție în comfortul pasagerilor și în siguranța serviciilor și mai oferă și beneficii de mediu – vehicolele sunt ecologic prietenoase și eficiente din punct de vedere energetic. Peste 100 de troleibuze sunt în funcțiune în Chișinău deja de trei ani și suntem mândri să aducem noi soluții de transport și la Bălți.”

Kaido Sirel, Șeful secției Operațiuni de la Deleagația UE în Moldova a declarat: “Suntem foarte bucuroși că datorită grantului de 1.6 milioane euro oferit de UE, pe lângă împrumutul BERD, locuitorii orașului Bălți vor beneficia de 23 troleibuze noi, care vor îmbunătăți calitatea vieții din oraș. Acest exemplu excelent de cooperare între UE, BERD și orașul Bălți aduce beneficii directe cetățenilor.”

Primarul orașului Bălți Vasili Panciuc a declarat: „Transportul public modern și ecologic curat este esențial pentru dezvoltarea economică durabilă a municipiului Bălți. Acest proiect ne permite să reînnoim 70 la sută din învechita flota de troleibuze a municipiului. Aceasta va îmbunătăți în mod semnificativ serviciile noastre de transport public pentru a servi mai eficient un număr mai mare de pasageri, și în special grupurile mai vulnerabile. Proiectul este o soluție ideală pentru una dintre prioritățile-cheie ale orașului, și locuitorii Bălțiului exprimă recunoștință pentru sprijinul acordatde BERD și pentru acest parteneriat.”

Bălți a devenit o destinație importantă pentru investițiile BERD, deoarece Banca încurajează creșterea economică în afara municipiului Chișinău, în zonele mai puțin dezvoltate. La finele lui 2013 BERD a oferit împrumuturile pentru compania producătoare de cabluri și conducte  Gebauer & Griller Kabelwerke GmbH, și pentru furnizorul german pentru transport auto Draexlmaier Group, ambele localizate în Zona Economică Liberă din Bălți. BERD mai examinează și posibilitatea de a finanța și modernizarea serviciilor de încălzire din municipiu, ceea ce ar avea un impact major asupra calității vieții din Bălți.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. În prezent Banca a semnat în jur de 100 de investiții în țară, în sectoarele energetic, de transport, industria agroalimentară și cea generală și în  sectorul bancar, ajungând la o sumă cumulativă de peste 900 milioane euro. BERD de asemenea este implicat într-un dialog activ cu autoritățile în privința politicilor publice pentru a ajuta la rezolvarea principalelor provocări ale procesului de tranziție a Moldovei către o economie de piață.