Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.05.2014

Declaraţiile din debutul şedinţei Guvernului, 21 mai 2014

Declaraţiile din debutul şedinţei Guvernului, 21 mai 2014

Prim-ministrul Iurie Leancă:
“Stimaţi colegi, înainte de a trece la agendă, am vrut să întreb Ministerul de Externe despre situaţia care s-a creat după tragicul accident de la Moscova de ieri. Care este situaţia, care este interacţiunea cu autorităţile Federaţiei Ruse, ce urmează să întreprindem în continuare pentru a ajuta rudele, familiile celor care şi-au pierdut apropiaţii şi a celor care sunt în sare dificilă, mai puţin dificilă, dar au fost traumaţi în urma acestui accident? Vă rog, dna viceprim-ministru.”

Viceprim-ministrul Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene:
“Stimate dle Prim-ministru, stimaţi membri ai Guvernului, în rezultatul tragicului accident, care a avut loc ieri în preajma oraşului Moscova, şi-au pierdut viaţa şase cetăţeni ai Republicii Moldova, iar 24 de cetăţeni sunt răniţi şi internaţi în spitalele locale. Astăzi, Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, dl Andrei Galbur, a avut o întrevedere cu ministrul Transporturilor al Federaţiei Ruse, dl Andrei Socolov. Evident au fost exprimate condoleanţe familiilor victimelor accidentului şi totodată Guvernul Federaţiei Ruse s-a angajat să acorde toată asistenţa necesară pentru transportarea victimelor accidentului, inclusiv pe calea aerului, în Republica Moldova. Există înţelegerea cu Ministerul Sănătăţii rus şi Ministerul Situaţiilor Excepţionale privind acomodarea gratuită a rudelor victimelor în preajma spitalelor şi transportarea persoanelor decedate spre Moldova pe calea aerului cu o cursă specială, la fel, gratuită.
A fost exprimată recunoştinţa pentru interacţiunea serviciilor implicate în gestionarea acestei crize. În baza faptelor constatate, la Ministerul de Externe a fost creat un grup de lucru privind coordonarea tuturor acţiunilor care se impun atât de ordin logistic, cât şi administrativ. Vă mulţumesc!”

Iurie Leancă:
“Şi eu Vă mulţumesc. Stimaţi colegi, şi cu titlu personal, dar şi în numele dumneavoastră am exprimat condoleanţe şi compasiunea noastră familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în urma acestui accident tragic. Cred ca trebuie, la fel, să exprimăm recunoştinţă colegilor noştri din Federaţia Rusă pentru această reacţie promptă şi omenească, şi de cooperare, şi de sprijin pentru concetăţenii noştri. Conform legislaţiei ruse, pasagerii sunt asiguraţi de către transportatori. Iată acele despăgubiri care vor fi achitate familiilor care şi-au pierdut apropiaţii vin în mod special din aceste asigurări. La noi, din păcate, s-au întâmplat asemenea accidente, nu exclude, Doamne fereşte, ar putea să se mai întâmple. Trebuie să vedem cum noi reglementăm la nivel de lege, dar şi la nivel practic, asemenea situaţii. Cred ca este un exemplu bun, pe care trebuie să-l preluăm. Şi dincolo de aceste mulţumiri colegilor de la Moscova, dna viceprim-ministru, împreună cu miniştrii de resort, vă rog şi în continuare să oferiţi tot sprijinul celor care sunt spitalizaţi şi urmează să revină acasă, familiilor celor care urmează să-şi aducă rudele decedate în Moldova, astfel încât să nu întâmpine nicio problemă. Mulţumesc!

Încă un subiect am vrut să menţionez aici pentru colegii, cei care nu au fost la Varşovia şi la Bruxelles. Celor care au fost, vreau să le aduc mulţumiri pentru pregătirea acestor evenimente importante. Celor care nu au fost, dar au contribuit, la fel, la vizite bune şi după mine chiar foarte bune, cu rezultate concrete, la fel, vreau să le mulţumesc. Dar vreau şi să vă informez.

Deci, am avut câteva discuţii foarte importante. În Varşovia cu Prim-ministrul polonez, Donal Tusk, cu preşedinţii şi vicepreşedinţii Băncii Europede de Investiţii şi Băncii Europene pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare. Cu Premierul Tusk, pe linie bilaterală sau în prezenţa noastră, după o discuţie bună şi schimb de opinii, miniştrii Finanţelor au semnat acest Acord, prin care se pune la dispoziţia Republicii Moldova acest împrumut, în termeni extraordinar de convenabili, de 100 de milioane de euro. Acum este important să valorificăm cât mai repede aceşti bani, să le punem la dispoziţia investitorilor autohtoni şi aştept cu nerăbdare să vedem care sunt propunerile grupului de lucru din reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Agriculturii. Cât timp mai e nevoie pentru a avea un mecanism şi a-l discuta cu toţii şi să-l aprobăm? Dacă sunteţi gata mâine şi cu poziţiile coordinate, atunci o să le prezentăm şi colegilor, şi după ce aprobăm de principiu aici, la Guvern, este foarte important să popularizăm acest împrumut. 
Toţi cei care sunt interesaţi să facă investiţii în zootehnie, în legumicultură, să cunoască detaliile, să cunoască mecanismul şi să facem aşa încât valorificarea acestui împrumut  să fie una cu paşi rapizi şi să vedem investiţii în agricultura din Republica Moldova, în aceste ramuri extrem de importante. Cu colegii de la BERD şi BEI am discutat toate subiectele care sunt pe agendă noastră cu aceste instituţii extrem de importante.

Ceea ce este important, pe de o parte  să continuăm conlucrarea pe subiectele deja convenite, pe probleme şi subiecte de infrastructură, domnul viceministru, le-am adresat această rugăminte, acolo unde este posibil, nu în detrimentul calităţii, să accelerăm procesul de licitaţii, să accelerăm procesul la cei care au câştigat deja licitaţiile, să se mobilizeze mult mai repede şi vineri apropo, voi convoca o şedinţă să dicutăm unde ne aflăm pe fiecare segment pe care urmează să începem lucrări de construcţii sau de reparaţii din banii acestor parteneri ai noştri. Vreau să văd şi cum sunt utilizate sau cel puţin cum sunt pregătite autorităţile locale pentru a utiliza banii din acele 420 de milioane de lei pe segmentele intravilane. Văd deja diverse articole în presă despre preţuri exagerate, despre anumite scurtcircuituri în acest proces. Vreau să înţeleg ce e adevăr şi unde e doar elementul speculativ. Pentru noi este important ca fiecare leu, ca fiecare bănuţ care se pun la dispoziţia autorităţilor locale să fie cheltuit cu maximă eficienţă şi să nu uităm de un alt obiectiv foarte important, e ca în mod special aceste drumuri să fie de a conecta grădiniţa, şcoala, primăria şi centrele de menire socială.

Vineri cu colegii din Cabinet o să stabilim această întâlnire să discutăm unde ne aflăm. Dar, la fel de important, stimaţi colegi, domnul viceprim-ministru Lazăr, împreună am fost la aceste întâlniri. Ei s-au arătat interesaţi, deschişi pentru alte proiecte. Deci, încă o dată sunt bani şi sunt nişte investiţii foarte bune, totul depinde de capacitatea noastră de a asimila aceste investiţii.

Sunt investiţii în modernizarea diverselor sectoare, aşa că nu ezitaţi să meditaţi în ministere şi să veniţi cu noi propuneri şi BERD, şi BEI-ul sunt extrem  de deschişi pentru a analiza propunerile noastre şi mergem mai departe şi nu uitaţi ca asta înseamnă, nu în ultimul rând, şi locuri de muncă.

La fel, am discutat cu Prim-ministrul polonez, dar în drum spre Varşovia am discutat şi cu prim-ministrul României, domnul Ponta,  cum am putea să valorificăm în mod special cu sprijinul acestor două ţări, contingentele pe care le vom avea noi pe diverse produse care intră în vigoare Acordul de Liber Schimb să vă zic şi poziţia prim-ministrului Ponta, dar şi poziţia prim-ministrului Tusk ne-a ajutat să obţinem această decizie a Comisiei Europene pentru care sunt recunoscător colegilor noştri, eventual de a dubla aceste cote, aceste contingente.
 
Domnule ministru Bumacov, trebuie să facem tot ce este posibil ca până intră în vigoare Zona de Liber Schimb, producătorii noştri să fie competitivi. Aţi vorbit despre aceste fabrici care sunt la nivel de edificare, care trec tot felul de elemente de ambalare, ca să arate nu doar produsul, ci şi învelişul exterior bine. 

Produsele noastre să fie mult mai competitive atât pe piaţa din Vest, cât şi pe piaţa din Est.
Nimeni nu-şi doreşte să piardă accesul pe piaţa din Est, pe piaţa rusă, pe piaţa kazahă, pe piaţa bielarusă. Iată aceasta a fost unul dintre cele mai importante rezultate ale discuţiilor cu cei de la Comisia Europeană. Au fost discuţii, care aţi constat cei care au fost prezenţi, discuţii bune, axate pe obiectivele agendei bilaterale, cu toţii aţi văzut cum am prezentat şi la conferinţa de presă şi preşedintele Comisiei Europene, Barosso relaţia cu Republica Moldova şi cel mai important perspectiva relaţiei. Dânsul pronunţîndu-se foarte clar în favoarea unei perspective clare europene pentru Republica Moldova. Am discutat şi problemele regionale şi cum împreună am putea să depăşim, să depunem eforturi pentru a depăşi aceste probleme şi la fel am discutat şi dimensiunea financiară. Şi aici noi mai avem anumite restanţe pentru a putea beneficia din plin, de asistenţa financiară care a fost deja planificată pentru Republica Moldova.

Stimaţi colegi, fiecare cent care e planificat trebuie să ajungă la Chişinău, iar ca să ajungă noi trebuie să îndeplinim câteva angajamente. Domnule ministru Şalaru, din păcate pe linia Dumneavoastră iarăşi avem restanţe, vă rog frumos să faceţi o analiză, unde e problema, capacităţi instituţionale sau alte probleme. Eu v-am dat şi soluţii ce trebuie să facă instituţia Dumneavoastră pentru a nu mai crea aceste probleme şi din cauza aceasta am putea primi mai puţini bani deja bugetaţi, deja planificaţi la bugetul nostru.

Pe parcursul zilei de astăzi, vreau să revenim şi la tot ce înseamnă angajamente cu Comisia Europeană, fapt ce e spre binele nostru, în primul rând nouă  ne facem bine. Noi avem nevoie să facem regulă pe piaţa de asigurări şi rolul Bănci Naţionale să îl consolidăm şi aşa mai departe, dar colegii noştri au remarcat foarte clar aceste probleme şi vulnerabilităţi de care noi  suntem conştienţi împreună.

Deci, aici mă opresc am vrut încă o dată ca colegi, care nu au fost prezenţi acest exerciţiu foarte important la Bruxelles, dar şi la Varşovia să fie la curent cu elementele-cheie. Deci, discuţii foarte bune, rezuultate la fel de bune, dar acum trebuie să ne axăm în zilele şi săptămânile următoare pe realizarea acestor obiective.”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus