Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-20/primministrul-iurie-leanca-a-solicitat-optimizarea-procedurii-de-luare-la-eviden-a-a-agen-ilor-econo-34946.html
Data: May 20, 2014 (13:57)

Prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat optimizarea procedurii de luare la evidență a agenților economici în procesul de înregistrare a afacerii

Prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Biroului Național de Statistică (BNS) și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) să implementeze cât mai rapid schimbul de date în format electronic. Acest mod de interacțiune electronică dintre instituții îi va scuti pe agenții economici de necesitatea de a obține, în procesul de înregistrare a afacerii, a avizelor de la fiecare dintre instituțiile menționate, fiind suficient doar acordul CÎS.
 
Demersul vine după ce, la 17 aprilie 2014, subiectul a fost discutat de către membrii Consiliului Economic al Prim-ministrului și reprezentanții mediului de afaceri. Prin aceasta, vor fi micșorate costurile operaționale ale CÎS şi va fi redusă povara administrativă asupra mediului de afaceri în procesul de înregistrare a agenților economici. Măsurile necesare pentru realizarea interoperabilității dintre cele patru instituții publice urmează să fie implementate pană la iulie 2014.
 
Cadrul de reglementare existent permite instituirea ghișeului unic, ca mecanism de eficientizare a activității de antreprenoriat, iar Camera Înregistrări de Stat, imediat după înregistrarea companiei, este obligată să transmită la CNAS, CNAM și BNS, pe suport de hârtie sau în format electronic, informația din Registrul de Stat privind înregistrarea, reorganizarea sau lichidarea persoanei juridice sau a întreprinzătorului individual, precum şi privind modificările din actele de constituire ale acestora. Menționăm că schimbul electronic de date dintre instituții  precum CÎS, CNAS, CNAM și BNS deja e implementat și se utilizează cu succes, anunță un comunicat al Consiliului Economic al Prim-ministrului.
 
Pentru asigurarea eficientă a interacțiunii electronice şi a schimbului de informații, CÎS, CNAM, BNS şi CNAS vor beneficia de asistența tehnică şi metodologică oferită de Centrul de Guvernare Electronică şi Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicațiilor. Procesul de implementare și respectare a termenelor stabilite va fi monitorizat de Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului.