Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-20/guvernul-va-majora-cu-20-la-suta-salariile-pedagogilor-din-1-septembrie-2014-34943.html
Data: May 20, 2014 (13:30)

Guvernul va majora cu 20 la sută salariile pedagogilor, din 1 septembrie 2014

Decizia a fost propusă astăzi de Guvern, în cadrul unei runde de negocieri cu Sindicatele din domeniul educațional, la care au participat Prim-ministrul Iurie Leancă, viceprim-ministrul Tatina Potîng, viceministrul Educației, Igor Grosu, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Sergiu Sainciuc, și viceministrul Finanțelor, Lidia Carauș.

De un spor salarial de 20 la sută vor beneficia profesorii și învățătorii din școli, gimnazii, licee și colegii, educatorii din grădinițe, cadrele didactice din școlile de muzică și artă și profesorii antrenori din școlile sportive. De aceeași majorare a retribuțiilor vor beneficia maiștrii-instructori din învățământul profesional, psihopedagogii, dar și părinții educatori ai caselor de tip familial.

Se propune majorarea cu 32 la sută a salariilor educatorilor și pentru alte cadre didactice din grădinițe și creșe, astfel încât acestea să ajungă la nivelul retribuțiilor profesorilor și învățătorilor. Pentru a lichida decalajul salarial între profesori și personalul medical din instituțiile de învățământ, se propune stabilirea unui spor salarial pentru cei din urmă în mărime de 30 de procente.

De asemenea, suplimentul pentru dirigenție va fi majorat cu 20 la sută și va fi unic pentru toți diriginții - atât pentru pedagogii din ciclul primar, cât și pentru cei din ciclul gimnazial și liceal. 

„Majorarea salariilor cu 20 la sută, pe care o propune Cabinetul de miniștri, ia în calcul realitățile economice. Avem nevoie de o economie sustenabilă pentru anul care vine”, a declarat Premierul.

În cadrul negocierilor, s-a menționat că Ministerul Educației este în proces de elaborare a unui nou sistem de salarizare pentru profesori - echitabil și motivațional. 

Guvernul negociază cu Sindicatele din domeniul educațional majorarea salariilor pentru profesori de la începutul lunii aprilie. În sistemul educațional din țară sunt angajați în jur de 120 de mii de persoane, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.