Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.05.2014

Ponta: E de datoria nu doar a României să-și deschidă piața pentru produsele agricole din Moldova

Ponta: E de datoria nu doar a României să-și deschidă piața pentru produsele agricole din Moldova

Premierul Victor Ponta a declarat duminică, la emisiunea "Viața satului" de la TVR, că e de datoria nu doar a României, ci și a Uniunii Europene în ansamblu, să-și deschidă piața pentru produsele din Republica Moldova.

"Aici, din păcate, este o chestiune și politică pentru că Moldova se gândește că va avea repercursiuni din partea Rusiei. Nu va mai putea să exporte mere, de exemplu, mi-a explicat mie (premierul Iurie Leancă în cursul vizitei efectuate la finele lunii aprilie în Republica Moldova — n.r.). Și atunci am considerat că e de datoria, nu doar a României, a Uniunii Europene să ne deschidem piața pentru produsele din Moldova. Ca să nu-i lăsăm, știți cum, le închide Rusia dintr-o parte și noi în partea cealaltă", a declarat premierul.

Victor Ponta a adăugat că această deschidere nu va avea un efect mare asupra Europei în ansamblu, "însă pentru Moldova este esențial și pentru producătorii de acolo".

"Eu vreau ca în niște ani de acum încolo producătorii de pe ambele maluri ale Prutului să aibă, de fapt, aceleași condiții și să nu fie un șoc atunci când vor trebuie să respecte și ei toate standardele europene așa cum a fost pentru români. Eu știu că pentru români în 2007, 2008 a fost foarte greu. Și, dacă sunt frații noștri, mai bine îi învățăm din timp. Dacă pot să învețe din ce am suferit noi este foarte bine", a mai declarat premierul.

Victor Ponta a răspuns astfel întrebat cât de preocupată este România de sprijinirea piețelor de desfacere pentru Republica Moldova, în contextul în care recent s-a cerut Comisiei Europene de către autoritățile de la București să aprobe contingentul de produse din Republica Moldova către România, în special cel de mere, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus