Trimite e-mail | Printeaza
Externe
19.05.2014

Piraterie informatică: Aproape 100 de arestări în toată lumea într-o operațiune vizând programul malware ''Blackshades''

Piraterie informatică: Aproape 100 de arestări în toată lumea într-o operațiune vizând programul malware ''Blackshades''

Aproape 100 de persoane din mai multe țări au fost reținute în cadrul unei operațiuni care a vizat programul informatic ''Blackshades'', folosit pentru a prelua de la distanță controlul asupra calculatoarelor în scopuri infracționale, au anunțat luni agențiile Europol și Eurojust, preluate de AFP, Reuters și EFE.

'În cursul unei anchete internaționale, creatori, vânzători și utilizatori ai programului malware Blackshades au fost vizați de autoritățile din 16 țări diferite', au indicat agențiile europene de coordonare polițienească și judiciară Europol și Eurojust, într-un comunicat.

Utilizatorii 'Blackshades' ('umbre negre' în engleză, n.red.) pot prelua de la distanță controlul asupra unui calculator și pot, de exemplu, să ajungă la fotografiile care sunt stocate în acesta, pot codifica fișierele sau activa în secret camera web. În unele cazuri, victimele unor astfel de incursiuni au primit cereri de 'răscumpărare'.

Același program malware, care a fost cumpărat de mii de oameni din toată lumea, poate fi utilizat și pentru atacuri informatice de tip DoS (Denial of Service, blocarea serviciului), care pot face ca un site să devină inaccesibil.

Eurojust precizează că operațiunea, care s-a derulat în coordonare cu FBI, poliția federală americană, a durat două zile.

Au fost desfășurate percheziții în 359 de locuri și au fost reținute 97 de persoane, fiind totodată confiscate 'cantități substanțiale' de bani lichizi, arme ilegale, droguri și peste 1000 de hard-disk-uri.

Într-un caz recent evocat de Eurojust, petrecut în Olanda, "Blackshades a fost folosit în scopuri infracționale de un tânăr de 18 ani care a infectat cel puțin 2.000 de calculatoare și a preluat controlul asupra camerelor web pentru a fotografia femei și fete".

Țările care au luat parte la operațiune au fost Olanda, Belgia, Franța, Germania, Marea Britanie, Finlanda, Austria, Estonia, Danemarca, SUA, Canada, Chile, Croația, Italia, Republica Moldova și Elveția. O sursă judiciară franceză a indicat că FBI a transmis mai multor țări o listă cu suspecții care se află pe teritoriul lor, după ce a reținut doi dintre autorii programului.

Potrivit unor bloggeri, softul este disponibil pe 'darknet', 'fața ascunsă' a internetului, contra unei sume mai mici de 100 de euro, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus