Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.05.2014

Politica comercială a Republicii Moldova evaluată de experţii Organizaţiei Mondiale a Comerţului

În contextul lansării procesului de revizuire a politicii comerciale, în perioada 13-15 mai 2014, la Ministerul Economiei are loc vizita de evaluare a misiunii Secretariatului Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). La întruniri participă reprezentanţii instituţiilor guvernamentale, Serviciului Vamal, Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Biroului Naţional de Statistică, AGEPI ş.a.
 
Scopul general al procesului de revizuire a politicilor comerciale iniţiat de OMC este de a asigura respectarea regulilor, principiilor şi angajamentelor asumate în cadrul acordurilor comerciale multilaterale și plurilaterale. De asemenea, acest exerciţiu de sporire a transparenţei contribuie la funcţionarea constantă a sistemului comercial internaţional şi contribuie la o înţelegere mai bună a politicilor şi a practicilor comerciale ale ţărilor membre ale organizaţiei.
 
Conform agendei, în cadrul vizitei au fost oganizate şedințe tematice de informare a experților OMC privind ultimele evoluții în domenii precum administrarea vamală, politica tarifară, politica agricolă, energetica, politica concurențială, serviciile financiare, politica valutară, proprietatea intelectuală, politicile de mediu, procesul de privatizare din ţara noastră etc.
 
Rezultatul final al evaluării va fi inclus în raportul OMC privind politica comercială a Republici Moldova și va reflecta imaginea țării noastre în cadrul sistemului comercial internațional.
 
Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei, Republica Moldova este membră cu puteri depline a Organizaţiei Mondiale a Comerţului din 6 iunie 2001. Prin urmare, conform regulilor de procedură ale OMC, Republica Moldova va fi supusă procesului de revizuire a politicii comerciale în perioada anilor 2014-2015. Acest exerciţiu este utilizat în cadrul mecanismului OMC pentru supravegherea politicilor comerciale naţionale şi se aplică periodic faţă de toţi membrii OMC în funcție de ponderea acestora în comerțul mondial.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus