Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.05.2014

Jose Manuel Barroso: Uniunea Europeană va semna pe 27 iunie Acordul de asociere cu Republica Moldova, parafat la Vilnius anul trecut

Jose Manuel Barroso: Uniunea Europeană va semna pe 27 iunie Acordul de asociere cu Republica Moldova, parafat la Vilnius anul trecut

Uniunea Europeană va semna pe 27 iunie Acordul de asociere cu Republica Moldova, parafat la Vilnius anul trecut, a anunțat joi, la Bruxelles, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Am reafirmat angajamentul nostru față de poporul moldovean și față de statul unit și modern Republica Moldova. Am hotărât să deschidem un nou capitol al relațiilor bilaterale — pe 27 iunie vom semna Acordul de asociere care a fost parafat la Vilnius anul trecut. Republica Moldova joacă un rol important în procesul de stabilitate", a declarat oficialul european într-o conferință de presă susținută la sediul Comisiei Europene după o întrevedere cu premierul moldovean, Iurie Leancă.

Barroso a adăugat că acordul promovează principiile democratice, garantarea statului de drept și asigurarea libertăților fundamentale. Totodată, documentul are și componente economice între care deschiderea piețelor și îmbunătățirea mediului de afaceri pentru o economie prosperă.

"Toți cetățenii moldoveni vor avea de câștigat de pe urma acestui acord. Dar așteptăm semnarea documentului. Am decis alocarea a 130 de milioane de euro ca asistență tehnică anul acesta, am adoptat un pachet de 30 de milioane de euro pentru a asigura pregătirea Republicii Moldova pentru acordul de liber-schimb cuprinzător. Din această toamnă, Republica Moldova va avea garantat accesul deplin pe piața europeană pentru vin", a precizat președintele Comisiei Europene.

Acesta a menționat că Republica Moldova a înregistrat deja progrese și continuă să implementeze reforme esențiale.

Cei doi oficiali au semnat, la sediul Comisiei Europene, un acord de finanțare de susținere a strategiei pentru formare profesională și învățământ profesional în Republica Moldova, în valoare de 35 de milioane de euro, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus