Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-15/jose-manuel-barroso-republica-moldova-a-devenit-un-partener-important-pentru-ue-in-cre-terea-stabili-34870.html
Data: May 15, 2014 (12:57)

Jose Manuel Barroso: Republica Moldova a devenit un partener important pentru UE în creșterea stabilității și prosperității economice în regiune

Prim-ministrul Iurie Leancă și Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au prezidat astăzi reuniunea comună a Guvernului de la Chișinău și a Comisiei Europene, care a avut loc în premieră la Bruxelles.

„Reuniunea, fără de precedent, care a avut loc astăzi, reprezintă un simbol al relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, care au avansat mult pe parcursul ultimilor ani. Republica Moldova a devenit un partener important pentru UE în creșterea stabilității și prosperității economice în regiune", a declarat Președintele Comisiei Europene.

Părțile au salutat ridicarea vizelor, un pas important în apropierea cetățenilor Republicii Moldova de cei ai statelor membre ale Uniunii Europene. Totodată, Comisia Europeană a recunoscut progresele importante pe care le-a obținut Moldova în realizarea reformelor și și-a reafirmat sprijinul în continuarea reformei justiției, combaterii corupției și îmbunătățirii climatului de afaceri din țara noastră.

Comisia Europeană a reiterat susținerea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute la nivel internațional. Părțile au subliniat necesitatea continuării negocierilor în formatul 5+2 și identificarea unei soluții care ar respecta principiile de suveranitate și integritate teritorială a Republicii Moldova, oferind un statut special regiunii din stânga Nistrului.

Comisia Europeană a salutat cooperarea eficientă în realizarea proiectelor din domeniul energetic și a subliniat că aceasta are capacitatea de a asigura securitatea energetică a țării noastre.

La rândul său, Premierul Iurie Leancă a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul financiar considerabil oferit în sectorul energetic, dar și în realizarea reformelor în diverse domenii.

„Mulțumesc Președintelui Comisiei Europene pentru cooperarea excelentă cu Dumnealui și cu membrii echipei sale, în vederea modernizării Republicii Moldova, pentru a crea condițiile pe care le merită cetățenii moldoveni", a spus șeful Guvernului de la Chișinău.

Părțile au convenit să mențină o colaborare strânsă în vederea realizarii asocierii politice și integrarii economice a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.