Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.05.2014

Igor Corman: Germania este printre primii parteneri comerciali și un important investitor în țara noastră

Igor Corman: Germania este printre primii parteneri comerciali și un important investitor în țara noastră

Președintele Parlamentului Igor Corman a participat astăzi la masa rotundă cu genericul „Noi impulsuri în colaborarea moldo-germană”,  organizată de Ambasada Germaniei la Chișinău.

Șeful Legislativului le-a vorbit participanților la eveniment despre istoricul evoluției relațiilor bilaterale dintre cele două țări, agenda europeană a Republicii Moldova și rolul Germaniei în procesul de integrare europeană a țării noastre.

Potrivit Președintelui Parlamentului, anii 2004 și 2009 au reprezentat două momente esențiale în istoria relațiilor moldo-germane. „Dacă între 1997 și 2001 germanii știau prea puține despre Republica Moldova și interesul era foarte scăzut, începând cu 2004 a intervenit o schimbare de abordare și acest lucru se explică prin faptul că a avut loc prima rundă mare de extindere a UE. Al doilea punct foarte important a fost anul 2009, când a fost lansat Parteneriatul Estic, la Praga, atunci a început și schimbarea în Republica Moldova”, a declarat Igor Corman.

„Începând cu 2009, relațiile cu Germania au cunoscut o dezvoltare ascendentă. Avem un dialog politic excelent și o cooperare intensă pe dimensiunea parlamentară”, a menționat Președintele Parlamentului, amintind de vizita la Chișinău a Cancelarului Germaniei, Angela Merkel, cât și altor înalți oficiali germani. 

Potrivit șefului Legislativului, legăturile care există între cele două țări, prin intermediul nemților basarabeni - această filă comună din istoria noastră, vin să completeze organic relațiile moldo-germane. „Atunci când există ceva mai sensibil, o relație mai de suflet, când există ceva frumos din trecutul nostru comun, asta ajută foarte mult. Comunitatea nemților basarabeni din Germania este o punte vie de legătură între țările noastre”, a subliniat Igor Corman.

Președintele Parlamentului a remarcat rolul Germaniei în parcursul european al țării noastre, menționând că succesele remarcabile obținute anul acesta de Republica Moldova în relația cu UE ar fi fost imposibile fără susținerea din partea „primei vioare a Uniunii Europene”.

„Toate aceste bune începuturi, pe care le avem în ultimii ani în relația noastră cu Germania, arată că poate să existe o continuitate foarte bună. În măsura în care vom reuși să consolidăm această relație în toate domeniile, vom obține un sprijin și mai puternic din partea Germaniei pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a relevat Președintele Parlamentului.  

Șeful Legislativului a mai declarat că relațiile economice dintre cele două țări sunt în ascensiune, dar mai există încă foarte multe rezerve în acest sens. „Germania este printre primii parteneri comerciali și un important investitor în țara noastră, iar companiile care deja activează cu succes în Republica Moldova pot servi drept un semnal bun și pentru alți investitori”, a afirmat Speakerul.

La eveniment au mai participat Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, Directorul ZEL „Bălți”, Marin Ciobanu, Vicepreședintele „Moldova-Institut Leipzig”, Vasile Dumbravă, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile.

Acest eveniment încheie șirul acțiunilor culturale organizate în cadrul săptămânii moldo-germane la Chișinău, anunță un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus