Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.05.2014

Iurie Leancă la Reuniunea BERD: Moldova nu se mai autopercepe drept republică post-sovietică

Iurie Leancă la Reuniunea BERD:  Moldova nu se mai autopercepe drept republică post-sovietică

Prim-ministrul Iurie Leancă a făcut această declarație la Reuniunea anuală a Consiliului Guvernatorilor BERD. Șeful Executivului a ținut un discurs despre progresele din țara noastră cu suportul BERD și evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

„Am fost rugat să vorbesc astăzi din punctul de vedere al unei țări post-sovietice. Totuși, aș dori să folosesc această posibilitate pentru ca sa subliniez că Moldova a evoluat foarte mult din trecutul său și a mers înainte. Vreau să transmit un mesaj clar – Moldova nu se mai autopercepe drept republică post-sovietică. În ultimii aproape cinci ani, am a făcut pași decisivi în stabilirea unor relații strânse și ireversibile cu Uniunea Europeană”, a declarat Iurie Leancă.

Potrivit Premierului, liberalizarea regimului de vize cu UE este doar un început care denotă ce va avea de câștigat Republica Moldova pe parcursul său european. „Odată ce vom semna Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb, pe 27 iunie, bunurile și serviciile noastre vor obține acces pe piața comună a Uniunii Europene, cea mai mare și prosperă în lume. Conștientizăm că felul în care economia și cetățenii noștri vor beneficia de aceste posibilități depinde de politicile aplicate de Guvernul de la Chișinău”.

Iurie Leancă a lansat o solicitare către Consiliul guvernatorilor BERD  cu privire la semnarea unui Memorandum de Înțelegere privind Inițiativa Anticorupție Republica Moldova – BERD, care ar contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri în țara noastră. „Doar o toleranță zero față de corupție poate asigura un mediu de afaceri corect, în care potențialul economic se poate dezvolta, și în care politicile publice și proiectele de dezvoltare pot fi aplicate deplin. Rețeta noastră pentru promovarea reformelor economice este simplă: Guvernul trebuie să satisfacă nevoile businessului și nu invers, cum se întâmplă deseori. Din acest motiv am simplificat mai multe proceduri legate de mediul de afaceri”, a spus Premierul.

În altă ordine de idei, șeful Cabinetului de miniștri a subliniat importanța care le revine Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ÎMM) în economia națională și oportunitățile de dezvoltare ale acestora odată cu aplicarea prevederilor Acordului cu privire la crearea Zonei de Comerț Liber. „Scopul nostru este de a debloca potențialul ÎMM prin sporirea accesului la finanțe, simplificarea procedurilor de obținere și concurența bazată pe principii corecte”, a spus Iurie Leancă.

Prim-ministrul a accentuat deschiderea între mediul de afaceri și Guvernul de la Chișinău, obținută inclusiv prin Consiliul Economic de pe lângă Prim-ministru, creat cu suportul BERD. „Rămân multe de făcut, dar între Guvern și mediul de afaceri din Moldova există acum o deschidere și o transparență mult mai mare, iar birocrația este  mult mai mică decât acum cinci ani. Consiliul Economic, susținut de BERD, este în centrul acestui proces. Acesta unește comunitatea de afaceri și instituțiile publice, ajutându-le să lucreze împreună pentru a formula politici prietenoase mediului de afaceri și să accelereze reformele economice. BERD este un partener extrem de important pentru Moldova. Progresele pe care le-am obținut în creșterea economică, crearea locurilor de muncă și de noi oportunități pentru business, prin sporirea accesului la finanțe, creșterea competitivității și dezvoltarea infrastructurii, nu ar fi fost posibilă fără suportul BERD”.

Iurie Leancă și-a încheiat discursul printr-o remarcă a schimbărilor pozitive din Polonia, după aderarea la Uniunea Europeană.
 
„Zece ani în urmă, în mai 2004, am asistat la cea mai mare lărgire a Uniunii Europene, când zece state, majoritatea dintre care au făcut parte din fostul bloc comunist, au aderat la Uniunea Europeană. Astăzi suntem în una dintre aceste țări. În urmă cu douăzeci de ani, Varșovia era un oraș gri, oamenii erau săraci, iar economia slab dezvoltată. Zece ani în urmă, Polonia a devenit stat membru al Uniunii Europene. Acum este suficient să faci o plimbare prin oraș ca să observi schimbările spre bine pe care Europa le-a edificat împreună cu cetățenii Poloniei. Polonia este una dintre țările care ne inspiră, iar dezvoltarea sa de la aderarea la Uniunea Europeană este cel mai bun argument care denotă necesitatea de a ne apropia de Uniunea Europeană”, a concluzionat Premierul.

Iurie Leancă participă astăzi la Reuniunea anuală a Consiliului guvernatorilor BERD, care se desfășoară, în perioada 14 – 15 mai, în Varșovia, Polonia, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus