Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
14.05.2014

Dosar expediat în judecată pentru fals în declaraţiile de averi şi venituri

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat instanţei de judecată cauza penală de învinuire a directorului Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor a Ministerului Afacerilor Interne, în acţiunile căruia, procurorii au constatat fals în declaraţii.

Respectiva cauză penală a fost pornită de procurori în baza sesizării parvenite de la Comisia Naţionala de Integritate (CNI) privind neconcordanţele şi omisiunile din declaraţiile de averi şi venituri ale respectivei persoane, care deţine funcţie publică de conducere în cadrul MAI. Din actul de constatare al CNI, rezultă că ar fi fost stabilite discrepanţe dintre starea de fapt şi datele din declaraţiile depuse de către acesta pentru anii 2011 şi 2012.

În fapt, contrar statutului funcţiei deţinute şi obligaţiilor stabilite prin legislaţia în vigoare, învinuitul nu ar fi declarat un automobil, un imobil, conturi bancare, venitul obţinut din deţinerea cotelor-părţi în capitalul social al unor firme, precum şi alte date. Informaţia despre averile şi veniturile nedeclarate de către învinuit poate fi aflată din conţinutul Deciziei corespunzătoare a CNI (http://cni.md/?page_id=237).

După punerea persoanei sub învinuire, Procuratura Anticorupţie a înaintat pe numele Ministrului Afacerilor Interne un demers privind suspendarea provizorie din funcţie a directorului Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor, însă solicitării procurorilor nu i s-a dat curs.

Procuratura Generală anunţă că, respectiva cauză penală este prima de acest gen, expediată de procurori în instanţa de judecată.    

Dacă va fi găsit vinovat de cele incriminate, învinuitul riscă amendă în mărime de pînă la 600 unităţi convenţionale sau închisoare de pînă la 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Procuratura Generală examinează sesizările CNI privind constatarea încălcărilor regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor şi de către alte persoane cu funcţii de conducere, anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus