Trimite e-mail | Printeaza
IT
13.05.2014

Prim-ministrul Iurie Leancă este primul cetățean moldovean care a depus cererea pentru buletinul de identitate electronic

Prim-ministrul Iurie Leancă este primul cetățean moldovean care a depus cererea pentru buletinul de identitate electronic

Primele cereri pentru buletinul de identitate electronic au fost depuse în cadrul Conferinței Naționale  „Moldova ICT Summit 2014”, iar startul a fost dat de Premierul Iurie Leancă. Buletinul conține semnătura electronică, fapt ce permite accesul la toate serviciile electronice. De exemplu, posesorul unui asemenea act poate să-și vizualizeze pe internet datele personale sau chiar cine a avut acces la datele sale.

În cadrul summitului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Iurie Leancă a menționat că TIC se află în topul celor mai dinamice sectoare ale economiei digitale globale, dar și ale economiilor naţionale.

„Avem nevoie de un sector TIC capabil și puternic, iar Guvernul este hotărât să contribuie în continuare la dezvoltarea industriei Tehnologiilor Informației și Comunicației din Republica Moldova și la atragerea investițiilor în domeniu.

Guvernul a recunoscut acest domeniu drept unul prioritar pentru dezvoltarea țării, catalizator pentru dezvoltarea economică și socială”, a precizat Șeful Executivului.

Premierul a vorbit și despre prioritățile Guvernului în domeniu, cum ar fi lansarea agendei de e-Transformare a guvernării,  elaborarea și aprobarea Strategiei Naționale de dezvoltare a societății informaționale „Moldova digitală 2020”.

„Ceea de ce avem nevoie, cu toții, este cooperarea și solidaritatea întru atingerea obiectivului comun de modernizare a Republicii Moldova. Iar Summitul Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor 2014 reprezintă o platformă excelentă pentru dialog, pentru schimb de experiență, pentru cunoaşterea noilor tendințe în domeniu şi crearea de noi parteneriate”, a declarat Iurie Leancă.

În cadrul reuniunii, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a prezentat, în premieră,  pachetul de acțiuni pentru sporirea competitivității industriei IT. Prin acest set de acțiuni se urmărește asigurarea unui mediu cât mai favorabil pentru creșterea industriei tehnologiei informației. Ca măsură de intervenție eficientă, MTIC a propus crearea în Republica Moldova a parcurilor din industria Tehnologiei Informației, unde va fi aplicat un impozit unic din venitul de vânzări. O altă noutate a fost crearea Centrelor de excelență  pentru asigurarea sectorului IT cu specialiști înalt calificați.

Moldova ICT Summit 2014 este organizat pentru a cincea oară de către Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Asociația Națională a Companiilor Private din Domeniul TIC și Proiectul USAID CEED II, în parteneriat cu alte agenții guvernamentale  și companii private: Microsoft, Orange, DAAC System Integrator, HP, Endava, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus