Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-13/declara-iile-primministrului-iurie-leanca-i-ale-pre-edintelui-consiliului-european-herman-van-rompuy-34830.html
Data: May 13, 2014 (19:54)

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă și ale Președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, în cadrul unei conferințe de presă, 13 mai 2014, Chișinău

Prim-ministrul Iurie Leancă:

„Bună ziua doamnelor și domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să-l salut la Chişinău pe dl Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European, cu ocazia celei de-a doua vizite pe care domnia sa  o întreprinde în Republica Moldova.

Vizita dlui Președinte Rompuy în Moldova comportă multiple valenţe şi nu doar pentru că este o ocazie excelentă pentru a trece în revistă progresele atinse de Republica Moldova în procesul de integrare europeană şi modernizare a ţării, ci şi pentru că vine să ne reconfirme la nivelul politic cel mai înalt că ţara noastră se regăseşte printre priorităţile politicii externe a Uniunii Europene.

La fel, vizita demonstrează că Moldova este parte a perspectivelor pe care le trasează Uniunea Europeană pentru dezvoltarea viitoare a continentului european. Viitorul nostru este unul european şi avem toată susţinerea partenerilor şi prietenilor noştri din Uniunea Europeană pentru realizarea acestui obiectiv.

Am constatat, în cadrul întrevederii, cu dl Rompuy progresele importante pe care le-a făcut ţara noastră pe calea modernizării de la prima sa vizită întreprinsă la Chişinău în iulie 2011, stăruind deopotrivă şi asupra domeniilor în care încă sunt necesare eforturi pentru ca statul de drept şi transparenţa procesului decizional, aplicarea legii şi mediului de afaceri favorabil investiţiilor să devină parte a cotidianului fiecăruia dintre cetăţenii Republicii Moldova.

Sprijinul personal acordat de Preşedintele Consiliului European obiectivelor agendei de integrare europeană a Republicii Moldova de-a lungul mandatului său a fost incontestabil unul valoros şi înalt apreciat la Chişinău. Nu pot să nu reliefez cât de mult a însemnat pentru cetăţenii Republicii Moldova istorica zi de 28 aprilie când am început să călătorim fără vize în UE şi cât de mult va însemna pentru viitorul european al Republicii Moldova implementarea Acordului de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb.

Bineînţeles, în contextul întâlnirii pe care am avut-o deja cu domnul Președinte, am discutat şi despre evoluţiile din regiune, ţara vecină și prietenă - Ucraina, inclusiv despre efectele pe care aceste involuții au sau ar putea să aibă asupra securităţii Republicii Moldova, asupra dezvoltării economice a Republicii Moldova.  Am făcut un schimb extrem de important din punctul acesta de vedere, mai ales că domnul Președinte tocmai vine de la Kiev.

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy:
 
Bună ziua,
În primul rând aș vrea să menționez că este o plăcere pentru mine să mă aflu la Chișinău. Ultima mea vizită a avut loc în iulie 2011. Aș vrea, de asemenea, să-i mulțumescPrim-ministrului Iurie Leancă pentru ospitalitate, precum și Președintelui Nicolae Timofti, cu care m-am întâlnit astăzi mai devreme și să-mi exprim gratitudinea și în adresa Președintelui Parlamentului, Igor Corman, cu care ne vom întâlni în câteva clipe.
Am avut o discuție bună cu Prim-ministrul Iurie Leancă pe mai multe subiecte. În particular am discutat despre agenda europeană a Republicii Moldova. Moldova este un jucător, un actor cheie, chemat să restaureze stabilitatea și dezvoltarea în această parte a continentului. Toate aceste eforturi ale Republicii Moldova pentru implementarea valorilor europene face ca Moldova să fie un partener important pentru Uniunea Europeană. Republica Moldova este o țară liberă și suverană, perfect capabilă să-și facă propriile alegeri. Noi respingem orice fel de presiune externă și sprijinim cu fermitate integritatea și suveranitatea Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional. 

Soluționarea conflictului de durată din Transnistria, de asemenea, va deveni un pas important în consolidarea stabilității și prosperității în toată regiunea. Uniunea Europeană sprijină formatul de negocieri „5+2”. Avem nevoie de o soluționare comprehensivă deoarece ceea de avem astăzi, statusul quo, nu este o soluție. Noi trebuie să definim un cadru nou pentru această rezolvare. În afară de aceasta, Transnistria nu poate să blocheze implementarea Acordului de Asociere. Eu abia aștept să-l salut pe Prim-ministrul Iurie Leancă la Bruxelles, în ziua de 27 iunie 2014, atunci când vom semna, de comun acord, Acordul de Asociere. Vom face acest lucru împreună cu ceilalți șefi de state de Guverne din Uniunea Europeană. Acesta va fi un moment important pentru Moldova și pentru Uniunea Europeană. Pe măsură ce ne apropiem tot mai mult de beneficiile și de oportunitățile pe care ni le oferă aceste relații mai apropiate, respectarea valorilor europene va deveni și mai vizibilă și se va afla și mai mult în vizor. Posibilitatea pentru cetățenii Moldovei de a călători acum în țările Uniunii Europene fără vize este doar un pas, însă un pas foarte important, deoarece călătoriile nu presupun doar turism. Călătoriile pot să fie legate de educație, de afaceri, orice alte scopuri. Și, într-adevăr, acesta este un rezultat nemaipomenit care a fost obținut de Moldova într-un timp record și care a format maturitatea, responsabilitatea țării noastre de a progresa pe arena internațională. Acest lucru, de asemenea, demonstrează că Uniunea Europeană, într-adevăr oferă anumite beneficii partenerilor.
Am mai discutat cu Prim-ministrul și situația internă din Republica Moldova, inclusiv faptul că există un număr de sfidări, provocări interne și externe. Mai multe reforme urmează să fie continuate. Corupția trebuie să fie combătută, urmează să fie reformat sistemul justiției și urmează să fie îmbunătățit în continuare climatul de afaceri. Evident, durează ceva timp până vom simți efectul acestor reforme fundamentale. Uneori „călătoria” pare fără sfârșit, descurajatoare, însă experiența și statisticile demonstrează că, de fapt, a fost înregistrat un progres real pe parcursul ultimilor ani.
Eforturile urmează să fie continuate pentru a construi instituțiile care vor face aceste reforme să fie eficiente și sustenabile. Acesta este scopul UE, de a facilita asistența tehnică și financiară. Uniunea Europeană este interesată în rezultate bune și de durată, și nu de jocuri politice. Tot ce este în puteri pentru a face ca reformele din Moldova să fie de succes și durabile, Acordul de Asociere, prin aceste angajamente din ambele părți, va deveni un instrument major pentru a încuraja și sprijini transformarea Moldovei într-un stat modern și democrat. Este de o importanță cheie ca acest mesaj să fie înțeles de societatea multiculturală a Moldovei. Acest Acord în niciun caz nu va schimba identitatea Dumneavoastră, invers, va adăuga multe noi oportunități la această identitate, pe care Moldova le poate utiliza în continuare pentru dezvoltarea social-economică și pentru bunăstarea populației sale. Înainte de a concluziona, vreau să adaug câteva cuvinte despre situația din Ucraina. Într-adevăr, am fost ieri la Kiev, cum a zis Iurie Leancă, și m-am întâlnit cu Prim-ministrul Iațeniuk. Scopul imediat este de a stabiliza situația din regiune în ajun de alegeri prezidențiale din 25 mai. Uniunea Europeană va continua să insiste și să lucreze doar în favoarea unei singure soluții – dialog și negocieri pentru a ajunge la o Ucraină democratică, stabilă, modernă și integră. În cadrul acestui dialog UE rămâne angajată să discurajeze Rusia de la alți pași care vor duce la destabilizarea în continuare a situației. În același timp, UE va continua să acorde sprijinul său comprehensiv pentru reformele economice, politice și de securitate din Ucraina.
În concluzie, vreau să menționez oportunitățile care sunt oferite de Acordul de Asociere. Sunt niște oportunități reale și concrete. Ele vor ajuta Moldova să-și consolideze suveranitatea și independența la nivel internațional. Eu invit fiecare cetățean din Republica Moldova să arunce o privire trează, o privire bine gândită la prevederile Acordului de Asociere și la posibilitatea de colaborare mai strânsă cu Uniunea Europeană. Uniunea Europeană abia așteaptă să aibă relații strânse cu Republica Moldova.
Vă mulțumesc!”