Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.05.2014

Ulla Schmidt: Crearea Zonei de Liber Schimb va asigura condiții necesare pentru sporirea investițiilor externe

Ulla Schmidt: Crearea Zonei de Liber Schimb va asigura condiții necesare pentru sporirea investițiilor externe

Germania și Republica Moldova vor depune eforturi conjugate pentru ca Moldova să fie o țară liberă și independentă, iar cetățenii să se bucure de o viață mai bună. Declarația a fost făcută de Vicepreședinta Bundestagului Germaniei, Ulla Schmidt în cadrul întrevederii cu Președintele Parlamentului Igor Corman.

Subiectele abordate în cadrul discuțiilor au vizat relațiile bilaterale în contextul implementării agendei europene a Republicii Moldova, modernizarea țării și atragerea investițiilor germane în economia națională.

Igor Corman și Ulla Schmidt au menționat bunele relații de cooperare dintre cele două țări, apreciind dialogul intens stabilit atât la nivel parlamentar, cât și guvernamental. Igor Corman a exprimat gratitudine autorităților germane pentru susținerea liberalizării regimului de vize cu UE pentru cetățenii moldoveni și a solicitat sprijinul Bundestagului Germaniei privind ratificarea cât mai accelerată a Acordului de Asociere, care urmează a fi semnat în luna iunie curent.

„Germania este un partener important pentru țara noastră. În acest an, avem nevoie, mai mult ca niciodată, de solidaritatea partenerilor externi. Suntem interesați ca un număr cât mai mare de țări să ratifice Acordul de Asociere al Republicii Moldova la UE, într-un ritm accelerat”, a subliniat șeful Legislativului.

Președintele Parlamentului a declarat că Republicii Moldova este interesată de sporirea investițiilor germane în economia națională, menționând exemplele pozitive din ultimii ani.

Cei doi oficiali au mai discutat despre situația internă și evoluțiile din regiune. Igor Corman a menționat că scopul autorităților de la Chișinău este asigurarea păcii și stabilității în Republica Moldova.

Referindu-se la legăturile istorice și culturale dintre cele două țări, Președintele Parlamentului a salutat acțiunile organizate în cadrul săptămânii moldo-germane la Chișinău, cu ocazia marcării a 200 de ani de la stabilirea coloniștilor germani pe teritoriul Republicii Moldova. „Această filă comună din istoria noastră vine să consolideze relațiile dintre Republica Moldova și Germania”, a declarat Igor Corman.

Șeful Legislativului a anunțat că în luna iunie curent va fi organizată ședința comună a reprezentanților celor două forumuri moldo-germane din Republica Moldova și Germania.

La rândul său, Vicepreședinta Bundestagului german, Ulla Schmidt a menționat că Germania sprijină parcursul european al Republicii Moldova și speră ca cetățenii moldoveni să beneficieze plenar de avantajele liberalizării regimului de vize și a semnării Acordului de Asociere. „Odată cu ratificarea Acordului de Asociere multe probleme își vor găsi soluții. Crearea Zonei de Liber Schimb va asigura condiții necesare pentru sporirea investițiilor externe”, a declarat oficialul german. Ulla Schmidt a dat asigurări că Germania va oferi în continuare susținere Republicii Moldova, inclusiv în domeniul perfecționării legislației naționale.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, Igor Corman și Ulla Schmidt vor participa la inaugurarea expoziției „Urme germane în Moldova, 1814-2014. Tradiție și modernizare” la Muzeul Național de Artă al Moldovei și la premiera filmului „Acasă în Marienfeld”. De asemenea, oficialii vor efectua împreună o vizită la Institutul Mamei și Copilului din capitală.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus