Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
08.05.2014

Zilele Europei 2014 în Republica Moldova

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova organizează şi în acest an sărbători de amploare pentru a marca Ziua Europei, care vor avea loc la 10 mai în Chişinău şi la 17 mai în Comrat.
 
Ziua Europei este o sărbătoarea-cheie, anuală, a Uniunii Europene. Cunoscută şi ca Ziua lui Schuman, aceasta marchează aniversarea binecunoscutei Declaraţii, făcută la 9 mai 1950, de către Ministrul de atunci al afacerilor externe al Franţei, Robert Schuman, care este considerată ziua începerii integrării europene. Urmare a experienţelor tragice ale celor două războaie mondiale, Schuman a propus o comunitate a statelor europene, creată în baza valorilor comune şi guvernării comune. Declaraţia a fost privită ca marcarea naşterii Europei ca o comunitate politică, care ar face imposibilă izbucnirea unui nou război între statele europene. Calea pe care a păşit Europa în urma acelei Declaraţii a marcat sfârşitul secolelor de concurenţă geopolitică. Este deosebit de important de a lua aminte acest lucru astăzi, când sărbătorim un deceniu de la extinderea din 2004, care a pus capăt moştenirii împărţirii făcute de Războiul Rece al Europei.
 
Din câte cunoaştem, Europa este zidită pe valori comune şi diversitate culturală. Ziua Europei este o oportunitate pentru noi toţi să sărbătorim bogăţia acestor valori şi a diversităţii noastre culturale. Ca şi în anii precendenţi, „Orășelul european” va constitui centrul sărbătorilor noastre. Aici vor fi prezentate informaţii referitoare la proiectele în curs, finanţate de UE şi vor oferi Republicii Moldova, statelor membre ale UE şi ţărilor candidate oportunitatea de a-şi împărtăşi culturile, bucătăria şi limba cu publicul larg.

În ambele zile, după amiază, vor avea loc evenimente culturale adiţionale, organizate ad-hoc. Ambele sărbători se vor încheia cu concerte susţinute de trupa Morandi din România - la Chişinău şi bine-cunoscuta interpretă ucraineană-tătară, din Crimea - Jamala, la Comrat. În ambele oraşe dezbaterile publice vor aduna Ambasadorii UE şi figurile politice din Moldova la discuţii asupra subiectelor ce ţin de integrarea în UE.

Moldova este o ţară multi-culturală şi diversă. Aştept cu mare nerăbdare să sărbătorim diversitatea şi valorile comune a ceea ce semnifică Ziua Europei împreună cu voi toţi la Chişinău şi Comrat!


Pirkka Tapiola,Ambasador – Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova

 

Primăria municipiului Chişinău va organiza, pe 9 mai 2014, de Ziua Europei, GALA FANFARELOR

Manifestarea se va desfăşura în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu începere de la ora 15.00.

În cadrul evenimentului vor evolua cele mai renumite orchestre de fanfară din Republica Moldova, inclusiv Orchestra Prezidenţială din cadrul Ministerului Apărării a Republicii Moldova, Orchestra de fanfară a Departamentului trupelor de carabinieri a MAI, Fanfara Poliţiei de Frontieră a MAI, orchestrele liceale din municipiul Chişinău, precum şi orchestrele de fanfară din raioanele republicii - fanfara „Vasile Amarfii" din Nisporeni, fanfara din satul Holercani, raionul Dubăsari şi fanfara „Dumbrava" din oraşul Şoldăneşti.


Festivauli Filmului European

În perioada 11-16 mai, la Chișinău se va desfășura Festivalului Filmului European. Delegația Uniunii Europene în Moldova invită toți doritării să vizioneze filme care au făcut istorie și care împărtășesc valorile și identitatea europeană. Festivalul se va desfășura în incinta cinematografului Gaudeamus. Accesul este gratuit.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus