Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.05.2014

Vizita de lucru a Viceprim-ministrului pentru reintegrare Eugen Carpov în Statele Unite ale Americii

Vizita de lucru a Viceprim-ministrului pentru reintegrare Eugen Carpov în Statele Unite ale Americii

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Eugen Carpov îşi continuă vizita de lucru în Statele Unite ale Americii. Pe 6 mai oficialul moldovean s-a întîlnit cu membrii Congresului SUA - congressmanii Joe Pitts, Eliot Engel şi senatorul Ben Cardin, precum şi cu directorul pentru afaceri europene din cadrul Consiliului Securităţii Naţionale Tara Lewling, precum şi a participat la un briefing special dedicat Republicii Moldova şi situaţiei din regiune organizat de Comisiei Helsinki din cadrul Congresului american.

La întrevederile cu congressmanii Joe Pitts şi Eliot Engel discuţiile au fost axate pe situaţia actuală din Ucraina şi implicaţiile acesteia pentru Republica Moldova. Legislatorii americani au manifestat interes sporit faţă de situaţia şi riscurile de securitate existente la adresa ţării noastre, viziunile Chişinăului cu privire la de-escaladarea crizei din Ucraina. Vicepremierul Carpov a mulţumit congressmanului Joe Pitts - preşedintele grupului de susţinere a ţării noastre din cadrul Camerei Reprezentanţilor - pentru promovarea iniţiativei de adoptare a unei rezoluţii axate pe intensificarea cooperării moldo-americane şi consolidării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Discuţia cu senatorul Ben Cardin, Preşedintele Comisiei Helsinki din cadrul Congresului SUA s-a axat pe situaţia din Moldova, problematica transnistreană şi rolul OSCE în regiune. Legislatorul american a sprijinit eforturile autorităţilor moldoveneşti privind promovarea procesului de negocieri în formatul „5+2", măsurilor de încredere ş.a. A fost reiterată susţinerea pentru activitatea Misiunii OSCE din Moldova. Eugen Carpov a invitat membrii Congresului SUA să viziteze ţara noastră.

În aceeaşi zi a avut loc un briefing special dedicat Republicii Moldova şi situaţiei din regiune, organizat de Comisia Helsinki la care au mai participat o serie de experţi americani. Eugen Carpov a făcut o prezentare detaliată a situaţiei existente în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. A fost subliniat că în pofida tendinţelor îngrijorătoare, eforturile autorităţilor de la Chişinău sunt direcţionate spre avansarea dialogului în cadrul tuturor formatelor existente de negocieri, menţinerea stabilităţii în Zona de Securitate, neadmiterea acţiunilor unilaterale ş.a. A fost reiterat obiectivul strategic promovat de Chişinău - identificarea unei soluţii paşnice pentru conflictul transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova cu elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană.

 Discuţiile la Consiliul Securităţii Naţionale au fost axate pe avansarea relaţiilor moldo-americane, priorităţile de asistenţă pentru autorităţile moldoveneşti şi eforturile comunităţii internaţionale privind soluţionarea paşnică a crizei din Ucraina, relatează Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus