Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-08/pre-edintele-marii-adunari-na-ionale-a-turcie-este-necesar-ca-republica-moldova-sa-intensifice-colab-34768.html
Data: May 8, 2014 (20:21)

Președintele Marii Adunări Naționale a Turcie: Este necesar ca Republica Moldova să intensifice colaborarea cu NATO în vederea consolidării securității naționale

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 8 mai a.c., o întrevedere cu președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Cemil Cicek, aflat într-o vizită oficială în țara noastră.

Șeful statului a salutat prezența pentru prima dată la Chișinău a unui președinte al parlamentului turc. Nicolae Timofti și-a exprimat satisfacția față de nivelul actual al relațiilor moldo-turce, pledând pentru intensificarea colaborării bilaterale în toate domeniile.

Cei doi oficiali au discutat pe marginea procesului de integrare europeană, în care sunt antrenate ambele state.

Președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Cemil Cicek, a salutat progresele înregistrate de autoritățile de la Chișinău pe calea reformelor, în vederea ralierii la standardele comunitare.

Cemil Cicek a declarat că Turcia susține aspirațiile europene ale Republicii Moldova, iar în urma semnării Acordului de Asociere cu UE vor beneficia toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv etnicii găgăuzi. „Liderii de la Comrat urmează să colaboreze cu autoritățile centrale de la Chișinău în beneficiul poporului găgăuz”, a subliniat oficialul turc.

Președintele parlamentului turc a exprimat interesul autorităților de la Ankara de a contribui, în coordonare cu Guvernul Republicii Moldova, la dezvoltarea UTA Găgăuzia.

În cadrul întrevederii, părțile au evaluat consecințele degradării climatului de securitate în regiunea Mării Negre, ca urmare a evenimentelor din Ucraina. Președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Cemil Cicek, a opinat că este necesar ca Republica Moldova să intensifice colaborarea cu NATO în vederea consolidării securității naționale, informează Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.