Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-08/ministrul-natalia-gherman-a-reiterat-necesitatea-finalizarii-procesului-de-retragere-a-fortzelor-mil-34771.html
Data: May 8, 2014 (20:30)

Ministrul Natalia Gherman a reiterat necesitatea finalizării procesului de retragere a forţelor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul ţării noastre

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a ţinut astăzi, 8 mai 2014, un discurs în cadrul şedinţei Consiliului Permanent al OSCE. Alocuţiunea s-a axat pe diferite aspecte ale procesului de reglementare a conflictului transnistrean, realizările în procesul integrării europene, cooperarea RM-OSCE şi situaţia din Ucraina.
 
În contextul crizei din Ucraina, ministrul Natalia Gherman a reiterat sprijinul pentru eforturile direcţionate spre identificarea unei soluţii politice cu respectarea unității, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a țării. În acest sens, a fost reiterată relevanţa implementării Declaraţiei de la Geneva cu privire la Ucraina din 17 aprilie 2014. De asemenea, oficialul a subliniat importanța aplicării cu bună credință a mecanismelor internaţionale de asigurare a transparenţei militare.

O atenție deosebită a fost acordată procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Şefa diplomaţiei de la Chişinău a reiterat importanţa iniţierii discuţiilor pe aspecte politice şi de securitate în vederea identificarea unei soluţiei viabile pentru conflictul transnistrean, bazată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu identificarea unui statut special pentru regiunea transnistreană.

În aceeaşi ordine de idei, oficialul moldovean a specificat o serie de probleme nesoluţionate care subminează încrederea între cele două maluri ale Nistrului. În acest sens au fost punctate problema funcţionării şcolilor moldoveneşti cu predare în grafie latină din regiune, supuse presiunilor din partea structurilor de la Tiraspol, împiedicarea accesului fermierilor din satul Doroţcaia la terenurile agricole de după traseul Rîbniţa-Tiraspol, precum şi dificultăţile în activitatea poliţiei moldoveneşti din oraşul Bender.

Ministrul Natalia Gherman a reiterat necesitatea finalizării procesului de retragere a forţelor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul ţării noastre în conformitate cu angajamentele internaţionale relevante.
 
POtrivit MAEIE, în discursul său, oficialul a specificat importanţa pe care autorităţile naţionale o atribuie cooperării cu instituţiile OSCE specializate pe subiecte ce ţin de dimensiunea umană, în particular problematica minorităţilor naţionale, libertatea presei, combaterea traficului de fiinţe umane şi desfăşurarea alegerilor democratice.
 
De asemenea, şefa diplomaţiei moldoveneşti a trecut în revistă realizările importante înregistrate de R. Moldova la capitolul integrării europene, în particular abolirea regimului de vize cu UE, precum şi apropiata semnare a Acordului de Asociere. În context, Republica Moldova este interesată ca populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului să beneficieze în mod egal de noile oportunităţi economice, precum şi de avantajele reformelor şi modernizării promovate în cadrul agendei europene a ţării noastre.

Delegaţiile au apreciat progresele înregistrate în procesul de integrare europeană şi au exprimat sprijin pentru poziţia ţării noastre în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv în identificarea statutului special al regiunii transnistrene, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova.