Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.05.2014

Iurie Leancă pentru TV5 Monde: O perspectivă clară europeană pentru Republica Moldova va contribui la instalarea unui climat stabil în regiune

Iurie Leancă pentru TV5 Monde: O perspectivă clară europeană pentru Republica Moldova va contribui la instalarea unui climat stabil în regiune

Prim-ministrul Iurie Leancă a acordat un interviu pentru postul de televiziune TV5 Monde în care a vorbit despre preocupările Chişinăului faţă de situaţia din Ucraina, riscurile acesteia pentru regiune şi aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.
 
„Suntem foarte preocupaţi de situaţia din Ucraina, stat cu care avem o frontieră de mai bine de 1200 de kilometri. Este o ţară foarte importantă pentru noi din punct de vedere energetic, un stat cu care noi întreţinem relaţii puternice în domeniul economic, cultural şi social. Ucraina poate influenţa soluţionarea problematicii transnistrene. Faptul că acest conflict are loc în imediata apropiere de țara noastră, victimele înregistrate, sporesc nivelul de îngrijorare. Este foarte important să contribuim la stoparea crizei din Ucraina, să fie utilizate toate mecanismele internaționale pentru a fi găsite soluții de normalizare a situației”, a spus Premierul, precizând că Moldova susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
 
Șeful Cabinetului de miniştri a vorbit despre prioritățile Guvernului Republicii Moldova: modernizarea ţării, asigurarea funcţionalităţii instituţiilor statului, continuarea reformei în Justiţie, combaterea corupţiei etc. Acestea, potrivit Premierului, vor contribui la apropierea de standardele europene.
 
„Criza din Ucraina este şi o lecţie pentru Republica Moldova. Aceasta ne-a demonstrat că reformele trebuie să fie aplicate într-o manieră mai determinantă”, a spus Iurie Leancă.
 
Premierul a fost întrebat și despre obiectuvul Chișinăului de a deveni stat membru al Uniunii Europene şi declaraţiile, potrivit cărora, acest lucru ar putea fi posibil în anul 2019, când România va deţine preşedinţia UE.
 
„Este un scop ambițios, dar nu imposibil de realizat. Drept argument în acest sens poate servi scepticismul de acum câţiva ani aici, la Chişinău, faţă de obţinerea regimului liberalizat de vize. Astăzi, moldovenii sunt liberi să călătorească în spațiul european. Acest fapt este o realitate la care a contribuit şi Franţa”, a subliniat Iurie Leancă.
 
Premierul a menţionat că o perspectivă clară europeană va contribui la instalarea unui climat stabil în regiune. „Integrarea europeană a Republicii Moldova nu semnifică deteriorarea relaţiilor cu Federaţia Rusă, din contra, aceasta va oferi ţării noastre, dar şi întregii regiuni un caracter stabil şi previzibil”, a punctat şeful Executivului în interviul pentru TV5 Monde.
 
Oficialul a amintit că apartenența culturală a Republicii Moldova la spațiul francofon și european este incontestabilă, că limba franceză în țara noastră are o prezență istorică, iar apartenența limbii române la limbile latine, joacă, de asemenea, un rol determinant.

Interviul integral poate fi vizualizat aici: http://www.tv5.org/cms/chaine-francophone/info/Les-dossiers-de-la-redaction/Moldavie2014/p-28182-Moldavie-entretien-avec-le-Premier-ministre-Iurie-Leanc-.htm

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus