Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-07/natalia-gherman-a-participat-la-lansarea-pre-edin-iei-republicii-moldova-la-forumul-pentru-cooperare-34745.html
Data: May 7, 2014 (20:17)

Natalia Gherman a participat la lansarea Președinției Republicii Moldova la Forumul pentru Cooperare în domeniul Securităţii al OSCE

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a participat astăzi, 7 mai 2014, la Viena, la reuniunea de lansare a Preşedinţiei Republicii Moldova la Forumul pentru Cooperare în domeniul Securităţii (FSC) al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

În discursul de inaugurare, ministrul Natalia Gherman a subliniat rolul crescând al Forumului în gestionarea provocărilor actuale la adresa securităţii în spațiul OSCE. Preşedinţia R. Moldova a încurajat statele participante să utilizeze de o manieră eficientă şi constructivă mecanismele existente şi instrumentarul disponibil pe dimensiunea politico-militară, în vederea identificării modalităților de stabilizare şi reglementare prin dialog a crizei din Ucraina, cu asigurarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii acestei ţări.

Printre priorităţile ţării noastre pe parcursul următoarelor patru luni de prezidare a Forumului pentru Cooperare în domeniul Securităţii, oficialul moldovean a evidenţiat consolidarea măsurilor de încredere în domeniul politico-militar şi sporirea eforturilor în vederea modernizării Documentului de la Viena 2011, consolidarea angajamentelor în domeniul armelor de calibru mic şi armelor uşoare (SALW) şi a stocurilor de muniţii convenţionale, promovarea neproliferării armelor de distrugere în masă, precum şi rolul Forumului în promovarea şi implementarea Tratatului privind Comerţul cu Arme după intrarea în vigoare a acestui instrument internaţional important. De asemenea, în contextul aniversării a 20 de ani de la adoptarea Codului de Conduită privind aspectele politico-militare ale Securităţii, Preşedinţia R. Moldova la FSC va organiza un eveniment tematic în cadrul căruia vor fi examinate modalităţile de îmbunătățire a implementării acestui document al OSCE.

Forumul pentru Cooperare în domeniul Securităţii este o structură decizională în cadrul OSCE, creată în 1992, care serveşte drept platformă pentru consultări şi negocieri între cele 57 de state participante privind măsurile concrete de consolidare a încrederii, securităţii şi stabilităţii în spaţiul european (CSBMs), precum şi privind alte aspecte relevante domeniului militar. FSC se întruneşte săptămânal la Viena, la sediul OSCE, şi se bazează pe mecanismul Preşedinţiei rotative de patru luni între statele participante.