Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-07/ministerul-economiei-incurajeaza-consumatorii-casnici-sa-cumpere-produse-electrocasnice-cu-un-consum-34722.html
Data: May 7, 2014 (13:54)

Ministerul Economiei încurajează consumatorii casnici să cumpere produse electrocasnice cu un consum cât mai redus de energie

Problema intensității energetice, mai mari de peste trei ori decât în UE, care face mai puțin competitive produsele moldovenești, a determinat Ministerul Economiei să inițieze politici de reducere a consumului de energie. Cum 45% din consumul final de energie revine gospodăriilor casnice, una din acțiunile cele mai importante se referă la promovarea aparatelor electrocasnice eficiente energetic.
 
De exemplu, factura anuală pentru un frigider de Clasa C care consumă 285 kWh/anual ar constitui 473 lei față de 170 lei - factura anuală pentru un frigider de Clasa A++ care consumă 103 kWh/anual. Diferenţa de 182 kWh anual este o economie pentru Republica Moldova, iar 302 lei – economii pentru bugetul gospodăriei, realizate anual doar de la un singur produs. 
 
Astfel, Ministerul Economiei a elaborat Legea privind etichetarea produselor cu impact energetic, care va stimula achiziționarea electrocasnicelor cu un consum redus de energie. Legea a fost aprobată, publicată în Monitorul oficial și va intra în vigoare la 25 octombrie 2014.
 
Etichetele energetice și fișele cu informații despre consumul de energie vor însoți toate produsele menționate, fie că sunt vândute în magazine, în magazine online sau sunt oferite spre închiriere. Orice publicitate pentru un anumit model de produse cu impact energetic vizat de lege trebuie să includă informaţii privind impactul energetic, clasa de eficienţă energetică şi preţul produsului.
 
Agenția pentru Eficiență Energetică va organiza informarea agenților economici și a populației privind avantajele etichetării energetice, iar Agenția pentru Protecția Consumatorilor va monitoriza corectitudinea aplicării etichetelor energetice și va avea dreptul să ceară retragerea produsului din comerț, dacă prescripțiile sale nu vor fi îndeplinite.

Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei, Legea nu se va aplica produselor utilizate (second-hand); mijloacelor de transport de persoane sau mărfuri; plăcuţelor indicatoare a caracteristicilor tehnice sau echivalentului acestora ataşat pe produse din raţiuni de siguranţă.

 Studiile realizate în alte ţări au constatat că din electrocasnice, cel mai mare consumător de energie electrică în gospodărie sunt frigiderul şi congelatorul, cu 47% din totalul de energie facturată. Iluminatul consumă 21% din energia electrică a casei; 10% - maşina de spălat (dotată cu storcător), 7% - aparatura muzicală şi 5% - televizorul.
 
În perioada 2001-2008, consumul de energie în gospodăriile casnice din Moldova a crescut cu 48% și, se presupune că această creștere se datorează dotării sporite cu aparate de uz casnic. O gospodărie casnică din Republica Moldova consumă anual în mediu aproape 1400 kWh, consum comparabil cu cel din țările baltice și România. Cumulativ, către anul 2020, aparatele casnice vor atinge un consum de peste două ori mai mare față de anul 2009, dacă nu se va întreprinde nimic. Însă, dacă aparatele electrocasnice nou-procurate vor fi eficiente energetic, populația ar putea economisi peste 820 de milioane de lei.