Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.05.2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă, în debutul ședinței Cabinetului de miniștri din 7 mai 2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă, în debutul ședinței Cabinetului de miniștri din 7 mai 2014

„Stimați colegi, bună ziua!
Înainte de a trece la ordinea de zi, câteva subiecte, aș dori să le aduc în discuție. Prima ține de un angajament în fața pedagogilor atunci când erau în fața Teatrului de Operă și Balet, ca în ziua de întâi mai să venim cu o ofertă, ofertă care reprezintă pe de o parte preocupările noastre pentru a îmbunătăți condițiile sociale în mod special pentru pedagogi, dar și pentru celelalte categorii angajate în sistemul educațional.

Întâi mai a fost zi liberă, de aceea i-am invitat pe reprezentanții Sindicatelor din acest domeniu în ziua de 30 aprilie și împreună cu colegii: doamna viceprim-ministru, doamna ministru Sandu și doamna ministru Buliga, asistați de viceministra de la Finanțe, am avut o discuție cu reprezentanții de la Sindicate și le-am făcut o propunere, care, încă o dată, rezultă din ceea ce are Guvernul identificat drept resurse financiare disponibile, rezultă din înțelegerea faptului că, pe de o parte, sigur că suntem datori să majorăm salariile, pe de altă parte trebuie să facem așa încât majorarea salariilor să nu creeze probleme pentru bugetul pentru anul 2015, pentru cel din 2016 și așa mai departe.

Atunci am convenit că vom fi invitați la o plenară a Sindicatelor din domeniu. Deci, ceea ce am spus până acum este pentru dumneavoastră, stimați colegi, cei care nu ați fost implicați în ziua de 30 aprilie. Am discutat care sunt posibilitățile, ce putem face într-o manieră realistă și corectă. Și, totodată, folosesc acest prilej pentru a le reaminti colegilor din Sindicate că așteptăm din partea lor o invitație la această ședință plenară pentru a avea o discuție sinceră și constructivă.

Al doilea subiect  pe care am vrut să-l menționez - peste două zile va fi 9 mai. Tot se vorbește în societate despre tot felul de  scenarii care ar putea fi aplicate în această zi. Vreau să fac un îndemn către cei care intenționează să organizeze anumite manifestări, marșuri și așa mai departe, să nu uite că, în primul rând, 9 mai este ziua în care mulțumim veteranilor, ziua în care deplângem pe cei căzuți în războaie. Să nu uităm că ziua de 9 mai mai este și Ziua Europei, care, în primul rând, este un simbol al reconcilierii și al toleranței. Pe acest motiv, țin să fac un apel față de cei care organizează aceste manifestări – că urmează să-și asume toată responsabilitatea în cazul în care vor fi anumite provocări, vor fi depuse eforturi pentru a crea probleme și tensiune. Instituțiile de forță, din câte cunosc eu din discuțiile zilnice, sunt gata să asigure liniștea și stabilitatea în Chișinău și în Republica Moldova.

Mai am un subiect de anunțat, unul pozitiv. Mă refer la faptul că de la întâi iunie, cetățenii Republicii Moldova nu vor mai avea nevoie de vize pentru Turcia.  Aceasta este o știre foarte bună. Anul trecut, doar pe calea turismului organizat, 57 de mii de turiști din Republica Moldova s-au odihnit pe litoralul turcesc. E simplu să înmulțiți 57 de mii la costul vizei, care e de 30 de euro, și o să vedeți că vom aduce economii pentru cetățenii din Republica Moldova. Mă bucur că în preajma vacanței de vară, urmare acestui aranjament bilateral cu prietenii noștri din Ankara, am reușit să asigurăm și această facilitate.

Urmează să punem la punct realizarea aceluiași obiectiv în raport cu Israelul. Sper să se întâmple acest lucru în lunile imediat următoare. La fel, să obținem un regim fără de vize pentru cetățenii din Repubilca Moldova cu țările din Balcanii Occidentali.
Ceea ce știu este că ministerul deja a inițiat cu țări din America Latină, din Sud-Estul Asiei obținerea aceluiași regim fără de vize. În momentul în care am obținut acest regim în raport cu Uniunea Europeană, încrederea în instituțiile din Republica Moldova, în faptul că nu vom face abuz, ci doar vom beneficia de un asemenea regim, bineînțeles că a crescut foarte mult.
Pentru informație, vreau să menționez că astăzi am semnat o dispoziţie prin care Eremei Priseajniuc, care este consilier de ceva timp și care s-a ocupat în mod special de problemele dezvoltării sociale se va ocupa acum preponderent de activitatea organelor de drept. Dânsul a mai activat anterior în astfel de instituții. Este jurist de meserie și are suficientă experiență pentru a realiza sarcinile care vor sta în fața lui. Domnul Ruslan Stânga, pe lângă politicile de integrare a minorităţilor naţionale în societate se va preocupa și de problemele dezvoltării sociale.
 Vă mulțumesc!”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus